Some Alt Text

Носител на голямата награда „Дентален мениджър на годината“ 2018 и статуетката „Адмира“ 

е д-р Павел Панов, „Панов Дентал“, София

 

Церемонията се проведе в присъствието на над 150 гости – официални лица, представители на целия дентален бранш, журналисти и др. в х-л „Маринела“, София, на 16 ноември т.г.
Първа награда в категория „Дентален мениджър на клиника” получи Дентален център„Ем Дент, Шумен“ и „Майл Смайл”, Бургас, д-р Магдалена Николова и д-р Йоав Мазор, Израел.
С първа награда в категорията „Дентален мениджър на кабинет” бе отличена дентална практика „Д-р Обрешкова”, Бургас, д-р Иванка Обрешкова.
Бяха раздадени и много специални награди, две от които с особена стойност – първата - на д-р Валентин Павлов. Д-р Павлов бе обявен за почетен член на Съюза на зъботехниците в България за големите му заслуги съсловната организация на зъботехниците да стане законово призната.
И втората – на д-р Иванка Обрешкова - за „Дентален мениджър и зъболекар - пример за висок професионализъм, отдаденост, устойчивост и растеж!”
Новината от това издание на конкурса е, че той вече не е национален – прекрачи границите на България. Аудиторията приветства с „Добре дошли“ д-р Боривойе Чирич, Сърбия и д-р Йоав Мазор, Израел. 
За първи път в историята на надпреварата всеки номиниран получи и индивидуална „Експертна моментна снимка на денталната си практика към следващото ниво на устойчиво развитие“. Тя е разработена на базата на едни от най-съвременните подходи в бизнес управлението в света от Ирина Горялова и Петър Горялов (и двамата - част от журито на конкурса, експерти в областта на организационното лидерство и управление, които работят от 12 години с управители и са с множество международни признания), в партньорство с АДМБ като принос към развитието на денталния мениджмънт в България.
Останалите награди - „Българска дентална клиника с европейски измерения“ – носител Дентална клиника „Диамант Дент”, д-р Николай Николов, Пловдив.
„Ключът към успеха“ - специалната награда от името на АДМБ, стана притежание на д-р Иво Цветков, AVI Dent, Пловдив.
„Дентален мениджмънт с отдаденост и сърце“ бе присъдена на д-р Веселка Христамян, Пловдив.
„Дентална практика с ясен фокус и визия за бъдещето“ получи Дентална клиника „MG Dental clinic”, София, д-р Мариан Грънчев. „Дентална клиника с най-мащабно реализирани инвестиции“ стана притежание на Дентална клиника „Миланов”, Русе, д-р Красимир Миланов.
Най-зъболекарската награда - „Фамилната дентална практика – традициите раждат бъдещето“, отиде при д-р Боривойе Чирич, Пирот, Сърбия.
Носител на наградата за „Екипен дентален мениджмънт” е екипът от д-р Александър Милушев, „ADM dental care studio” и Димитър Шереметски, „Шереметски-Дентал-СМТЛˮ.
Специален гост на събитието бе д-р Анелия Хохвартер, в чиято Национална дарителска кампания „Локомат за България“ АДМБ се включи.
Организатор на конкурса и на деветото му издание е Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ).
Конкурсът се провежда по идея на „Стоматологичен свят“.

Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) се включи в националната дарителска кампания „Локомат за България”

 

Кампанията е инициирана от д-р Анелия Хохвартер, родена в България. Тя следва обща медицина в Плевен и завършва образованието си във Виена, където живее от 27 години и работи като офталмолог от 1999 г.
Какво е Локомат и защо е важна тази кампания?
На първо място д-р Анелия Хохвартер е впечатлена от факта, че общо 95% от всички молби за лечение на българи в чужбина са за рехабилитация! Рехабилитацията в България е най-слабото развито звено в медицината, а тя помага на обществото да има по-малко хора в неравностойно положение. Статистическите проучвания показват, че при липса на съответни мерки, тяхната численост се увеличава, съответно и разходите по тях.
Локоматът е създаден през 2000 г. Използва се в 50 страни в света, в 150 клиники и е продаден 800 пъти. Това е робот за лечението и рехабилитацията на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им се помогне да проходят отново.
Според Анелия Хохвартер „30 деца (неофициални данни, дано са повече) на година се изпращат за лечение в чужбина за 3-4 седмици от Център “Фонд за лечение на деца (30 х 15 000 € = 450 000 € , изтичат от България, при положение, че един Локомат струва 280 000 € - т.е локомат и половина!). ”
Целта на кампанията е да се закупи Lokomat ProV6, който е с два модула: за деца и възрастни. Смяната на модулите отнема 10 минути, така че един ден може да се работи с деца, а на следващия – с възрастни.
На провелата се от 24 до 27 август т.г. в Боровец неформална среща на АДМБ по предложение на д-р Мария Сапункьова бяха закупени много бройки от книгата “Пътуване” с автор д-р Анелия Хохвартер. Анелия я издава през 2016 г., а средствата от нея отиват в подкрепа на кампанията.

 

За контакти с д-р Анелия Хохвартер, тел: 00436503180966 ahochwarter@hotmail.com

 

Дарителската сметка за кампанията "Локомат за България":
Анелия Петрова Хохвартер
Дарителска кампания “Локомат за България”
IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)
IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в Евро)
BIC (SWIFT): UNCRBGSF

 

Прочетете и пълния текст на отвореното писмо на д-р Хохвартер за подкрепа на националната дарителска кампания:
„Многоуважаеми дами и господа,
Обръщам се към Вас с молба за подкрепа на националната дарителска кампания „Локомат за България” и използвам възможността да Ви запозная със себе си и кампанията. 
Най-щастлива бих била, ако вземете решения и извършите необходимите промени, за да има необходимата рехабилитация в България и да не се налага организирането на кампании за събиране на средства. Ако всяко едно министерство подкрепи кампанията само със сумата, която се отпуска за лечение на едно дете в чужбина, то за една година можем да помогнем на 200 деца, за две - на 400 и т.н. 
Казвам се Анелия Хохвартер и съм родена в с. Горна Митрополия, Плевенска област. Следвах обща медицина в Плевен и завърших образованието си във Виена, където живея от двадесет и седем години и работя като офталмолог от 1999г. Участвала съм в много социални проекти, голяма част от които са свързани с моята специалност: лекарски мисии в Йемен (2009), Зимбабве (2011 и 2012), както и в Етиопия (2014 и 2015, 2017, 2018), където изградих първия център за ретинална хирургия в страната. 
В класацията за заслужили жени на Австрия „Leading Ladies Awards 2009“ заех трето място в категорията „Социален ангажимент“. През 2017 година в България бях номинирана за кампанията ми „ЛОКОМАТ за БЪЛГАРИЯ“ в класацията на радио FM+ „Будител на 2017“, където се класирах на второ място в общото класиране, взех приза „Будител на България извън България 2017“ и спациалната награда „Човекът с голямото сърце “ на Стримона ЕООД. Бях номинирана и за „Самарянин на 2017“ в Стара Загора и съм една от десетте наградени.
В Етиопия започнах да работя върху първия си роман „Пътуване“, който е издаден от издателска къща „Персей” през август 2016 на български, през септември 2016 на немски език, а през 2017 година - на руски и английски. Приходите от продажбата на книгата ще бъдат предоставени изцяло на дарителската кампания „Локомат за България”, иницирана и провеждана лично от мен. Повече информация за кампанията може да получите на страницата ни във фейсбук: https://goo.gl/i4HY8K.
Какво е Локомат и защо е важна тази кампания и тази промяна в здравното обслужване?
На първо място място ме впечатли фактът, че общо 95% от всички молби за лечение в чужбина са за рехабилитация! Рехабилитацията в България е най-слабото развито звено в медицината, а тя помага на обществото да има по-малко хора в неравностойно положение. Колкото и да бягаме от думата „ИНВАЛИД“, тя не е обида, а е факт. Статистическите проучвания показват, че при липса на съответни мерки, тяхната численост се увеличава, съответно и разходите по тях.
Локоматът е създаден през 2000 г. Използва се в 50 страни в света, в 150 клиники и е продаден 800 пъти. Това е робот за лечението и рехабилитацията на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им се помогне да проходят отново.
Лечение: 3 пъти седмично по един час в продължение на 4-11 седмици. Поддържаща терапия 2-4 седмици 2 пъти годишно.
Годината има 52 седмици (52-2 за празници= 50 седмици). На месец се обслужват по 16 болни, на година – 192.
Положението сега: 
30 деца (неофициални данни, дано са повече) на година се изпращат за лечение в чужбина за 3-4 седмици от Център “Фонд за лечение на деца (30 х 15 000 € = 450 000 € , изтичат от България, при положение, че един локомат струва 280 000 € - т.е локомат и половина!). Това лечение е недостатъчно и не отговаря на международните стандарти за рехабилитация. Както и една седмица рехабилитация след инсулт, които поема здравната каса в момента в България, са хвърлени на вятъра средства. Все едно при една гнойна ангина да дадем на пациента една таблетка пеницилин и да очакваме оздравяване. 
За възрастни – няма опция за лечение изобщо! Ако се закупи такъв робот за България, ще бъдат спестени тези средства годишно и използвани за други нужди при лечение на пациенти с редки или нелечими в старната ни заболявания.
Нуждаещите у нас са над 20 000 и то те не само деца. В България такъв вид рехабилитация не съществува. Изобщо в областта на физикалната медицина и рехабилитация не се правят никакви иновации. Уредите в България за локоматизирана терапия, закупени от Българската Коледа през 2013 г. се казват LokoHelp, те са само за частична рехабилитация и се използват за деца до 6-годишна възраст. За други възрастови групи лечение в България няма. Децата порастват и няма къде да продължат лечението си, което обезсмисля започването му. Локоматът е на фирмата „HOCOMA“, Швейцария и е единственият по рода си за цялостна, а не частична рехабилитация на тялото. За този вид рехабилитация виждаме по сайтовете многобройни дарителски кампании за лечение в чужбина. Офертите за такова лечение са от порядъка на 15 000-20 000 € за 3 седмици. Лечението, което е необходимо е от обаче от 4 до 11 седмици, както и годишни поддържащи терапии, за които пациентите не могат да съберат сумите и по този начин губят и малкото, което са успели да възвърнат от тяхната подвижност и самостоятелност. Малка част от нуждаещите се успяват да подадат молби към Център “Фонд за лечение на деца”, но там се допускат за сега само деца, без възможност на поддържаща рехабилитация. Комисията за лечение в чужбина не приема молби за рехабилитация от възрастни. Тези пациенти нямат никакъв шанс за лечение в България и са оставени на произвола на съдбата. 
Една рехабилитация би усмислила и работата на ортопеди, неврохирурзи, невролози. Рехабилитацията усмисля една оперативна интервенция. Поради липсата на рехабилитация в България, децата с детска церебрална парализа се изпращат за оперативни интервенции, а центърът “Фонд за лечение на деца” поема разходите за операции, които биха могли да се правят и в България (от порядъка на 7-10 000 €), защото в България няма следоперативно лечение. Например за една фасциотомия при детска церебрална парализа не се изисква специално оборудване на операционната зала, но без следваща рехабилитация се обезсмисля. Друг проблем е, че много от нужните операции се извършват в рамките на една операция в чужбина: детето се приспива (обща анестезия) и се прави операция на всички засегнати групи, а не както в България, да се прави по една фасциотомия на месец, понеже здравната каса признава и заплаща само една оперативна интервенция. Ако детето има нужда за операциа на двете ръчички, двете коленни, глезенни и лакътни стави (общо 8 операции по 20 мин), то се оперира в западна Европа в рамките на една операция, заздравява за една седмица и се започва с рехабилитацията. В България то се оперира в продължение на 8-10 месеца: този месец лява ръчичка, дригият месец - дясната и т.н. При тази практика все има прясно оперирано място или неоперирано, което не позволява да се започне раздвижването. Последствията са, че оперираните в началото области заздавяват пак неправилно, понеже няма ортопедични шини и рехабилитация. Резултат – никакъв. Източване на здравната каса и подлагане на децата на ненужни общи анестезии. Тази практика е безотговорна и опасна. 
Локоматът е не само робот за рехабилитация, а и диагностичен уред. Само с една процедура от 10-15 минути може да се свали статуса на детето относно работата на мускулните групи, състоянието на сухожилията и спазъма, което дава възможност да се поставят индикациите за оперативна намеса, т.е. нужна ли е операция или състоянието подлежи на лечение само с ортопедични шини и рехабилитация. Да се даде отговор нужна ли е операция изобщо. Ако нямаме тази възможност, то просто си оперираме… А могат да се спестят на дечицата толкова излишни операции. Не тъжно, а безотговорно.
Цяла северна България е ощетена от дарителски кампании и не получава уреди и средства. На институции дори не се разрешава да кандидатстват за големи уреди. Кандидатите са преди всичко от София, но как едно семейсто може да си позволи квартира, такси, сини и зелени зони и скъпия живот в столицата? А има центрове, които трябва да обслужват пациенти от няколко области и няма с какво. Там и общините са благонамерени да подпомагат, но уреди няма.
Целта на кампанията е да се закупи Lokomat ProV6, който е с два модула: за деца и възрастни. Смяната на модулите отнема 10 минути, така че един ден може да се работи с деца, а на следващия – с възрастни. В цената от 342 000 SF (280 000 € ) е включена доставката на уреда, обучението на персонала и гаранция „пълно каско“ за две години (офертата е изключение само за дарителската кампания, гаранцията в целия свят е само една година).

Lokomat ProV6 е най-новият вариант на този робот, който позволява да се надгражда и да се включват към компютъра-майка допълнителни модули за терапия. Предходните варианти на робота не дават тази опция.
Целта на кампанията е да не принуждаваме нуждаещите се да поемат дълъг път в тяхното състояние (те са или в инвалидни колички или в легнало положение), да плащат само част от терапията, понеже за цялостна не достигат даренията и да не финансираме локоматите в чужбина! В Австрия, една сравнима по територия и население държава, има общо 27 локомата. В Румъния например има 10 локомата. Дори Албания е дала поръчка за първия в страната, по убеждение и предложение на министъра на икономиката. Да помогнем на нашите деца и приятели да проходят отново или поне да придобият независимост, за да могат да се обслужват сами. Шансът им е 50% според научните публикации по темата.
Обръщам се с призив да отделите внимание на тези проблеми и да се консултурате със съответните специалисти по физикална медицина и рехабилитация, за да не обричате хората на смърт. В България смъртността след прекаран инсулт е четири пъти по-висок от тази в Германия, поради липсата на адекватни мерки в оздравителния период. Поради липсата на рехабилитация…
Обръщам се към Вас с молба да се присъедините към каузата, която ще помогне на много хора и ще остави нещо трайно. Роботът да е в България и да дарим надежда, че сме направили всичко възможно за тези ХОРА, според стандартите на световната рехабилитация.

Благодаря за отделеното време.
Бъдете здрави!„

Благородната кауза на д-р Радослав Таков и д-р Станимир Банчев е реализирана

 

Както вече в. „Стоматологичен свят“ писа, съвсем наскоро тандемът д-р Радослав Таков и д-р Станимир Банчев издаде свой диск, озаглавен „Песни от приятели за приятели”. Дискът бе с благородна кауза - да подпомогне страдащите от рак на гърдата. Зъболекарите призоваха: „Молим всеки, получил този диск, да отдели според възможностите си финансови средства за хората, които се борят за живота си“.
Призивът бе чут, целта и благородната кауза бяха реализирани. Събраната от дисковете сума е 2850 лв. Тя бе дарена преди дни от д-р Таков на дете, което се казва Иван и е с остеосарком. Майка му е починала от рак на гърдата. Бащата Валери Маздрашки в момента не работи, а се грижи за Иван. Детето е на химиотерапия с оперирана (изкуствена) раменна става.
Д-р Радослав Таков и д-р Станимир Банчев изказват искрената си благодарност към всички колеги, които подкрепиха кампанията.

В писмо до д-р Таков г-н Маздрашки допълва:

"Много Ви благодарим за оказаната финансова помощ. Благодарение на тази помощ успяхме да изпратим парафиновите блокчета от изваденият тумор при операцията в Германия. От Германия потвърдиха резултата от хистологията от Пирогов. Туморът е умъртвен на 100% от предоперативната химиотерапия.
Мнението от хистологията на Германската лаборатория е определящо за последващата следоперативна химиотерапия. По този начин се прие протоколът за лечение за отличен резултат и курсовете химиотерапия от 14 (при некроза на тумора до 80%), да са 8 курса.

Поздрави!"


За онези от вас, които желаят да продължат благородната кауза, публикуваме личната банкова сметка на бащата Валери Маздрашки.
IBAN: BG85BPBI79401074249501.