Some Alt Text
Some Alt Text

ИЗЛИЗА ОТ 1997 Г.

ОНЛАЙН ВЕСТНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЪБОЛЕКАРИ

Some Alt Text
Some Alt Text

Предлагаме

качествени и сигурни щитове

на достъпни цени.
Консултираме при избор

на най-подходящата бактерицидна лампа.
Най-голям риск за лекуващия възниква по време на самия лечебен процес. За да се намалят тези рискове, препоръчваме да прегледате още веднъж допълнителните възможности, които дава феноменалният инструмент -

денталният диоден лазер.

Коронавирус COVID-19 и

Оптика Лазер

Some Alt Text

Доклад на Медицинския съвет към правителството за денталните практики по време на епидемията

от SARS-COV-2.

Some Alt Text
Some Alt Text

„Безценни съвети за управлението на вашата дентална практика”

I и II част

Дентална имплантология
& тъканно направлявана
костна регенерация

Автор: д-р Кирил Кирилов

на PDF формат

 

Some Alt Text

Абонирайте се за изданията на "Стоматологичен свят". През 2020 г. те ще излизат и ще се разпространяват по електронен път – файловете са на PDF формат.

Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text

30 април. Зъболекарите във Франция протестират с голи снимки на себе си в социалните медии в опит да привлекат вниманието към нуждата им от лични предпазни средства, съобщава сайтът Право & здраве.
С хaштaга #dentistesapoil, което означава "голи зъболекари", те се снимат au naturel, за да покажат какво е чувството да бъдеш помолен да работиш без защита. Във видео и публикации, разпространяващи се в социалните медии, стоматолозите молят френското правителство да им предостави маски, преди да отворят отново практиките си на 11 май.

31 март. Анкета сред 80% от зъботехниците в България, направена от Българската асоциация на зъботехниците, показва че към днешна дата близо 70% от анкетираните са с преустановена дейност. Близо 20% от бранша приключват ангажиментите си и следва прекратяване на дейността. 10 % работят със затихващи функции. Зъботехниците са изправени са пред тотален колапс, поради липса на поръчки от страна на денталните практики.

27 март. "Получихме още един документ от италианските ни приятели - специално разработен протокол за оценка и справяне със спешни пациенти в Ортодонтските практики по време на COVID-19, съобщава д-р Адриана Йовчева в групата "Нови правила". Специални благодарности на целия ни малък екип за бързата работа по превод, редакция и оформление: Nelly Dilkova-Chilingirova, Iliyana Ilieva, Stoyan Deckoff, Етиена-Катрин Стайкова, Nikolai Papanov, Ivan Goryalov. Тези хора наистина положиха много големи усилия последните два дена!!!

 

Документът можете да изтеглите от тук

3

От Италия на 23 март ни изпратиха няколко документа, които според нас дават важна информация за борбата с COVID-19, съобщава д-р Адриана Йовчева в групата "Нови правила". "Благодарим на Monica Imelio за файловете.

Днес организирахме цяла група за превод, редакция и оформление. Безкрайно много благодаря на: Nelly Dilkova-Chilingirova, Iliyana Ilieva и Етиен-Катрин Стайкова за професионалния превод от итaлиански; на Stoyan Deckoff за безупречното оформление; на Ivan Goryalov и Nikolai Papanov за редакцията и рецензиите.

Дано тази информация ви завари в добро здраве и да ви е полезна!" 

От тук можете да изтеглите файловете

24 март. Проф. Костов представи членовете на Медицинския съвет към правителството. Задачата на Съвета е да помогне на държавата да се справи със здравен проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Лекарите, които виждате пред вас, нямат никакво намерение да крият истината, заяви проф. Коста Костов, председател на Съвета. Сред членовете на медицинския съвет е д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз.

 

Повече вижте тук

Some Alt Text

Като продължение на инициативата на 25 март, сряда, стартират Oнлайн менторски интерактивни видео сесии. Те са общо пет на тема: “Кои са 5-те лоста, с които да управлявате себе си, екипа, цялата практика и взаимоотношенията с пациентите в периода на COVID-19?" Сесиите са в логическа последователност и се надграждат една друга. Целта е да сглобят пъзел за управление при несигурност и промяна. Те са платени. 
Тук можете да се запознаете с подробности за петте видеосесии.

Безплатен FB LIVE на тема: "Как да управлявате денталната практика при коронавирус?" се проведе в неделя, 22 март. Той бе организиран от фирма DreamersDo и в. “Стоматологичен свят”. Уебинарът бе интерактивен, продължи повече от два часа. Водещи бяха Ирина Горялова и Петър Горялов, експерти по устойчиво организационно управление с множество международни признания. 

Тук можете да изгледате на запис целия FB LIVE

Как дентални лекари от Милано се справят при Covid-19? Уебинар на тази тема бе организиран на 17 март от д-р Иван Горялов. Колеги зъболекари от Милано разказаха за извънредната ситуация в Италия във връзка с коронавируса - в непринуден разговор с д-р Иван Горялов, д-р Роберто Перасо, ортодонт, и д-р Моника Имелио, специалист по протезиране и естетична дентална медицина. Преводът бе на д-р Адриана Йовчева. Това, което казаха като обобщение, е: "Стойте си вкъщи, следвайте правилата”. Видеозапис от разговора можете да видите тук:

 

ЗЪБОЛЕКАРИТЕ ДАРИХА ШЛЕМОВЕ НА ПИРОГОВ - с това заглавие сайтът https://clinica.bg/ започва материала си  и допълва: "Пирогов′′ благодари за даренията от страна на различни хора и организации. Благотворителната акция е във връзка с извънредното положение обявено в страната, заради КОВИД-19, а спешната болница е едно от лечебните заведения в страната, в които се приемат пациенти с диагнозата. Само за няколко дни "Пирогов" получи предпазни средства, лекарства, немедицински консумативи, тернометри и др.
След като вчера доц. Христо Шивачев отправи молба за доставянето на предпазни щитове за работещите в болницата, те вече са получени. За това са се погрижили от Съюза на зъболекарите и доброволци. Термометри за дистанционно отчитане и бактерицидни лампи пък са дарени от Столична Лекарска Колегия на БЛС.

Повече информация тук

Въведените у нас мерки срещу разпространението на COVID-19 са навременни и адекватни, но трябва да се спазват. Наивно е да се сравняваме с държави като Великобритания, възприели по-либерални мерки, защото българската здравна система не може да издържи по едно и също време да лекува много тежко болни, така че нямахме друг избор освен да въведем по-рестриктивни мерки, казва в интервю за Медиапул д-р Валери Велев, специалист по инфекциозни болести, който работи в детската клиника на столичната инфекциозна болница.

Препоръчваме ви това интервю. Можете да го прочетете тук

След сигнал, че масово се затварят зъболекарски кабинети в града, кметът Димитър Николов възложи в общинската Стоматология на ул. "Александровска" да се подготвят дежурни кабинети. В тях на доброволен принцип 24 часа ще работят дентални специалисти, за да могат бургазлии да продължат да използват тази услуга. За целта са проведени разговори с Български зъболекарски съюз.  

"Извънредното положение не трябва да създава трудности на хората със стоматологични проблеми", коментира кметът.

За повече информация виж - тук

„Коронавирусът не щади никого. Зъболекарите се намират на първа линия, дори преди лекарите, защото лекуват пациенти в аерозолна среда и рискът за инфектиране за нашите колеги е висок", каза д-р Николай Шарков, председател на БЗС, предава БНР. По думите на д-р Шарков на стоматолозите вече са дадени препоръки как да действат в извънредната ситуация и какви дезинфекционни и предпазни мреки да вземат. Много от специалистите обаче не разполагат с нужните защитни средства, тъй като не са се презапасили, уточни председателят на БЗС.

Д-р Иван Горялов публикува и Правила за работа с пациенти в денталната практика в условия на COVID-19, при спешни и неотложни състояния, предоставени от колегите ни в Италия, д-р Роберто Перасо и д-р Моника Имелио, които са въведени официално в цялата държава. Този протокол ще се спазва и след извънредното положение. Благодарим на д-р Адриана Йовчева за бързия и професионален превод от италиански.

Можете да ги изтеглите от тук 

 

Денталните лекари, членове на РК на БЗС - Пловдив, обявиха, че се включват в помощ на съгражданите си, предоставяйки на Областния кризисен щаб за справяне с извънредното положение отворен списък с лекари по дентална медицина, които доброволно се включват в лечебните мероприятия за справяне с коронавирус, в определените за това болнични заведения на територията на Община Пловдив. Писмото, адресирано до институциите в града, е от името на РК на БЗС-Пловдив. Повече тук

1
2