3-та „Управленска работилница за зъболекари”

 

22 юни 2019 г., Новотел София

 

Посока | Как да мотивирате хората в екипа да дават максимума от себе си, а заплатата да е „черешката на тортата”? - II част

 

4-та „Управленска работилница за зъболекари”

 

28 септември 2019 г., Новотел София

 

Пациенти | „Що е то маркетинг и продажби на дентални услуги от ново поколение и как те Ви помагат да се справите с трудните пациенти?”

Начин на плащане:

 

  • Предварително по банков път на:

 

"Евър-Николай Пенов" ЕООД
Райфайзенбанк (България) ЕАД
IBAN: BG71RZBB91551006818927

BIC: RZBBBGSF

За да се запишете за участие в Управленска работилница № 2, моля попълнете вашите данни тук:

Работилница №3

„Как да мотивирате хората в екипа да дават максимума от себе си,

а заплатата да е „черешката на тортата”? - втора част

 

22 юни 2019 г., София, "Новотел София"

 

Организатори: „Стоматологичен свят“, DreamersDo.

С подкрепата и съдействието на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ)

 

Водещи: Ирина Горялова и Петър Горялов

 

ЗА КОГО Е?


Работилницата е за собственици/управители на дентални практики, които вече са поели или им предстои да поемат финансови рискове (взели са кредити и са направили инвестиции в помещение, апаратура, оборудване, обучения и т.н.) и управляват хора, независимо дали екипът е от 1, 10, 20 или повече души.

 

КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИТЕ?


Ако сте любопитни и готови да бъдете провокирани, за безпрецедентно кратко време в Работилница №2 ще получите следното:

 

1. Ще разберете как да придвижите клиничните и финансови резултати на следващо ниво като си отговорите на следните въпроси:
 

a Кой е ежедневен инструмент №1 за управление на хората в екипа, с който можете да “убиете" или увеличите в пъти ангажираността им дори в рамките на 60 секунди?

 

b Защо мотивацията с пари е важна, но нетрайна? Как да ангажирате хората дълготрайно?

 

c Как да преминете от това служителите да са Ви като “черна кутия” към това да добиете видимост, предвидимост и спокойствие при управлението на хората, стъпвайки на най-новите открития на невронауката, използвани и от Анджела Арендс, вицепрезидент на Apple, за управление на 75 000 души?

 

d Кои са етапите в управлението на всеки екип, които, ако пренебрегнете, може да ви струва много усилия, нерви, време и пари

 

2. Ще си излезете с конкретни стъпки, които:


 a да направите още веднага и

 

 b дългосрочно, за да увеличите ангажираността на хората и да придвижите клиничните и финансовите резултати на следващото ниво.

 

3. Ще  изпробвате доказано работещ подход, който водещите са използвали през последните 12 г. в проекти от 50 000 до 500 000 лева с водещи управители и компании, включително и с дентални практики в България. За първи път имате уникалната възможност да го получите на достъпна цена.

 

 

Програма:


09:00 - 9:30 ч.   Регистрация
9:30 - 11:00 ч.   Интерактивна лекция по темата
11:00 - 11:30 ч. Неформални разговори на кафе и сладки
11:30-13:30 ч.   Управленска работилница за зъболекари - първа част
13:30-14:30 ч.   Обяд
14:30-16:30 ч.   Управленска работилница за зъболекари - втора част

 

 

Такси

 

Интерактивна лекция – 95 лв. с ДДС

Лекция и работилница – 500 лв. с ДДС

 

Ако сте се записали само за лекцията, но решите да се включите и в работилницата, доплащането може да стане и на място.

При участие на двама и повече мениджъри от дентална практика – 3% отстъпка

За членове на АДМБ – 10% отстъпка

За студенти по дентална медицина - 50% отстъпка от таксата за интерактивната лекция

 

Местата са ограничени.

За инициативата „Управленска работилница за зъболекари“:

Целта на “Управленската работилница за зъболекари” е да подкрепи собствениците на дентални практики: 
1. Да започнат да сглобяват цялостния пъзел за мениджмънта на своите практики и 
2. Да се придвижат с една ключова стъпка напред, използвайки най-съвременни управленски подходи, за да могат да ги ръководят още по-осъзнато, структурирано, целенасочено и устойчиво напред.


ЗАЩО ИНИЦИАТИВАТА ДАВА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА СТОЙНОСТ?


Всяка работилница ще бъде предшествана от практическа статия по дадената управленска тема в “Стоматологичен свят” от Ирина и Петър Горялови. 
Непосредствено преди всяка работилница ще има и 1-часова интерактивна лекция по същата тема. В последователност: практическа статия - интерактивна лекция - работилница. Това ще позволи всеки да навлезе доколкото желае във всяка от темите според своите нужди.

1 Практическа статия 
Целта на всяка статия е:
• Да даде цялостна картина за най-новото в устойчивото управление по съответната тема и
• Да бъде и практически полезна, като отвори въпроси, чрез които всеки собственик на дентална практика да открие свои решения по горещите за него казуси.

2 Интерактивна лекция 
Целта на 1-часовата интерактивна лекция е да разгърне разбирането и да оживи всяка от темите, като позволи на всеки управител на дентална практика да погледне казусите, с които се сблъсква, от нов ъгъл – този на устойчивото управление.

3 Работилница
3-часовите работилници са интензивен формат за заети управители, в който не се дават готови отговори, а водещите задават прецизни въпроси, на които всеки да потърси своите отговори и решения.

ЗАЩО ПОДХОДЪТ В РАБОТИЛНИЦАТА Е ВИСОКОЕФЕКТИВЕН?


Работата е индивидуална и по групи и не изисква споделяне на конфиденциално съдържание от участниците. Използваният подход предоставя рядка комбинация от простота, раждането на прагматични решения и ориентира към последващи действия.
Подходът е високоефективен, защото се фокусира не върху съдържанието, а върху процеса на взимане на решения, и ще ви подкрепи като управител на дентална практика:
• Да използвате своята мъдрост и опит, вместо да бъдете съветвани какво да направите.
• Да добиете фокус и яснота и да откриете собствените си отговори по време или след работилницата, дори в привидно неразрешими ситуации.
• Да излезете с една практическа приложима стъпка, която да приложите веднага в управлението на денталната си практика. 
Така инициативата, която съчетава практическа статия, интерактивна лекция и работилница, стъпващи на най-новото в световния мениджмънт, пречупено през нуждите на собствениците на дентални практики в България, е без аналог в стоматологичния бранш у нас и дава безпрецедентна стойност.

КАКВО НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ И КАКВО ЩЕ ПОЛУЧИТЕ?


Ако търсите “рецепти” - готови решения и съвети, този формат не е подходящ за вас.
Ако обаче търсите да разберете управленския начин на мислене, който да ви подкрепи да намерите своите решения – адекватни за размера и етапа на развитие на вашата дентална практика, този формат е създаден за вас. Водещите задават прецизни управленски въпроси, на които всеки от вас ще открие правилните за себе си отговори и решения.

 

ПОЛЗИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ


Независимо дали сега управлявате кабинет с един или двама души или клиника и по-зряла практика, имате безпрецедентна възможност:

1 Сверка на часовника | Да си дадете “таймаут” от рутината и претовареното ежедневие и като управител да погледнете от друг ъгъл най-горещите предизвикателства и възможности пред денталната ви практика и да си “сверите часовника” с най-напредничавите управленски подходи в света.

2 Яснота | Да добиете по-голяма яснота за цялостната картина на управлението на денталната си практика, за да взимате по-прецизни решения за нейното развитие към по-устойчиви клинични и финансови резултати.

3 Практичност | Да набележите конкретна стъпка, с която веднага да усъвършенствате управлението на своята практика.

 

Преминавайки през  4-те работилници вие ще можете да работите с повече лекота, което ще повлияе върху клиничните резултати и парите.

За водещите:


Петър Горялов и Ирина Горялова са създатели на DreamersDo – от 12 г. водещ доставчик на услуги по организационно лидерство и управление за мениджъри и техните екипи в България. 
Те първи въвеждат най-напредничави методологии за устойчиво управление, прилагани във „Форчън 500” компании и Силициевата долина. 
Работили са с компании с големина от 20 до 2500 служители - лидери в енергийния, финансовия, инфраструктурния, медийния, рекламния, химическия, автомобилния, фармацевтичния сектор и др., както и с дентални практики, за да изграждат устойчив печеливш растеж и да предоставят изключителна стойност на своите клиенти/пациенти.

Сред постиженията им са:

2010 | Добра клиентска практика на световно ниво за устойчиво лидерство с подход “отвътре-навън”

През 2010 г. тяхна добра практика за устойчиво лидерство и управление с финансовата компания EOS Matrix е публикувана в „Световения бизнес наръчник за успешното приложение на коучинга в организациите”, издаден в Германия, заедно с още 22 организации от целия свят като NASA, the BBC, SAP, T-Mobile, Nordea Bank, PepsiCo, UNIQA и други. Тя е първата международно призната практика от България.

2010 | Визията “мениджърите 2020”

През 2010 г. те слагат началото на разговора за бъдещето на мениджмънта в България с визионерската си статия „Мениджърите 2020: От оцеляване, през възстановяване към просперитет”, публикувана в сп. „Мениджър“, вдъхновила едногодишна рубрика по темата с най-големите мениджмънт експерти и напредничави български управители. 

2011 | Световна награда за лидерство и принос към коучинг индустрията

През 2011 г. в Лас Вегас са удостоени с едно от двете най-високи отличия в световната коучинг индустрия – ICF President’s Award, за своето лидерство и принос към създаването на професионалния коучинг у нас. 

2013 | Дръзката ни визия за България - хъб за лидери от световна класа

През 2013 г. в интервю-профил за корицата на Coaching at Work - най-авторитетното списание в коучинг индустрията, издавано във Великобритания, споделиха визията си за това как България може да се превърне в хъб за лидери на световно ниво. 


С личната благословия на Стивън Кови, един от водещите световни експерти в организационното лидерство и управление, Ирина е превела най-значимия му труд „Осмият навик: От ефективност към съвършенство”.

Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text