Незабавно да се прекрати издаването на електронни рецепти за антибиотици, каза за БТА председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за въвеждането ѝ, допълни той.

По думите му масово от страната идват сигнали в БЛС за връщане на пациенти, на които аптеките са отказали да им продадат предписания по електронен път антибиотик. Аптеките са искали от пациентите да се върнат при личния им лекар, който да им изпише друг антибиотик, обяснявайки, че вече предписаният липсва. Според д-р Маджаров това не е истина, тъй като допреди дни антибиотиците са били налични. Целта на аптеките според д-р Маджаров е лекарят да изпише точно определен антибиотик. Такива сигнали не е имало с предписването на лекарствата, заплащани от НЗОК, посочи той

По думите му това означава, че когато са издавани хартиените рецепти масово аптеките са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано от лекаря. Фрапиращо и скандално нарече това действие д-р Маджаров. Според него отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик.

Ние прозряхме, че настояването да има толкова бързо електронна рецепта, без алтернатива, всъщност цели въвеждане на свободна замяна по търговски причини на медикаментите, допълни той

По данни на „Информационно обслужване“ лекарите са издали близо 13 хиляди рецепти. От тях 90 на сто не са били изпълнени с обяснението, че медикаментът липсва

Вчера, по данни на „Информационно обслужване“, лекарите са издали близо 13 хиляди рецепти. От тях 90 на сто не са били изпълнени с обяснението, че медикаментът липсва. Това звучи страшно и означава, че допреди въвеждането на електронните рецепти, аптеките са давали на пациентите каквото са имали. А не каквото е предписано, което пък граничи с престъпление, добави д-р Маджаров. Законът казва, че нямат право да го заменят, припомни той. Лекарят преценява с какво да се лекува пациентът, а не аптеката. 

Ние отказваме да работим по този начин, каза още той. По думите му това е скрит замисъл и няма идея да се въведе ред или да се проследи каква е употребата на антибиотици, а е ясно, че става въпрос за замяна на терапията и продаване на медикаменти, каквито аптеките са решили да заредят. 

Вчера получихме отчет само колко електронни рецепти са изписани, но няма отчет колко са изпълнени, посочи още той. 

Потресени сме от това, че явно при изписването на хартиена рецепта, тази практика се е случвала масово, но не можеше да бъде санкционирана, защото никой не пазеше рецептите, посочи д-р Маджаров.

Готови сме да призовем лекарите за определен период от време да преустановят работа, ако тази ситуация продължи, каза още д-р Маджаров. В България няма никакъв контрол върху отпускане на рецептите. 

До изчистване на съмнението за търговска зависимост да се преустанови изписването на електронните рецепти за антибиотици, а аптеките да съхраняват хартиените рецепти, за да се вижда какво е изписано и какво е отпуснато на пациента, добави д-р Маджаров. 

Министър Хинков: Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици

Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици, каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Министър Хинков присъства на годишната среща на лигата “Лекарите, на които вярваме”, организирана от в. „24 часа“. По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими. Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките, каза още той.

Ако лекарството, изписано от лекаря, липсва в дадена аптека, това не е проблем на електронната рецепта. И преди на белите хартиени рецепти, ако лекарството е липсвало, ние не сме знаели. На какво се дължи това, аз не мога да кажа, допълни Хинков. По думите му трябва да се спазва принципът, че това, което е изписано от лекаря, пациентът трябва да го получи в аптеката във вида, в който е изписано.

Когато даден медикамент липсва в аптеката, тя е длъжна да го осигури до 24 часа, допълни още министър Хинков, позовавайки се на законовите разпоредби. Той уточни, че този закон не се спазва много отдавна. „Ние не знаехме това преди, защото нямаше електронни рецепти“. Категорично няма да се върне изписване на лекарства на хартиена рецепта, каза още министър Хинков.

Няма да се връщаме назад, електронизацията е нещо, което не можем да избегнем

Няма да се връщаме назад, електронизацията е нещо, което не можем да избегнем, каза министър Хинков. Отговорът му бе на въпрос дали е възможно да се прекрати издаването на електронна рецепта за антибиотиците, докато се изясни ситуацията, както по-рано днес призова председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му електронизацията осветлява много тъмни полета, които досега чрез хартиените рецепти не можеха да се видят.

В отговор на въпрос как ще се завиши контролът при изписването на лекарствата министър Хинков каза, че един от начините е системата за изписването да има контакт с НЗИС и с пациентското досие.    

електронната рецепта електронната рецепта електронната рецепта