Броят на ваксинираните зъболекари до момента вече е ясен. Това стана известно по време на редовния брифинг за противоепидемичната обстановка в страната25 февруари.

По думите на здравния министър проф. Константин Ангелов, броят на ваксинираните зъболекари у нас с първа доза на ваксината е 2040. Броят на ваксинираните с втора доза е 1676

Припомняме, че в края на миналия месец – януари – от Националния оперативен щаб обявиха, че ваксинираните зъболекари в страната са 3%. По-късно Българският зъболекарски съюз опроверга тази информация. „Не отговаря на реалността изнесената информация за ваксинирани лекари по дентална медицина – 3% от общо заявилите“.

От днешния брифинг стана ясно още, че ваксинираните с първа доза лекари са 13969, 11251 са получили и втора. Специалистите по здравни грижи с първа доза са 8526, с втора – 6871.

Ваксинираните с първа доза магистър фармацевти са 1114, с втора – 718. 390 ваксини са поставени на помощник-фармацевти, 240 от тях имат поставена и втора доза.

Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на оксфордската ваксина

„Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на оксфордската ваксина“. Това заяви още министърът на здравеопазването. Той обясни, че през последните няколко дни са водени тежки преговори с производителя на аденовирусната ваксина, но те не са довели до желания резултат.

Въпреки усилията от българска страна доставените количества от този вид ваксина до август ще бъдат само 40% от договореното. Правителството има готовност да съдейства за доставката на ваксините, като изпрати самолет, но предложението не е прието от фирмата производител.

Абонамент за електронното издание на „Стоматологичен свят“ през 2021 г. на PDF можете да си направите тук.

Цена: 60 лв с ДДС за 6 броя

Вместо официален отговор, от AstraZeneca е разпространено писмо до медиите, в което компанията се извинява за забавянето и уточнява, че доставки ще има, макар и в намалени количества.

Ситуацията министърът коментира така: „Нямаме нужда от учтивост и вежливост. Имаме нужда от ваксини. Ако в корпоративния свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме, има само черно и бяло. Хората са или здрави, или болни.“