Българската асоциация на зъботехниците поиска оставката на управителя на здравната каса, съобщават от сайта на асоциацията.

Искаме оставката на проф. Петко Салчев като управител на НЗОК заради отказ да изпълни бюджета от 2 млн. лв. за „безплатни зъбни протези“. Ощетени са българските пациенти и затова настояваме за спешна среща с НЗОК, за да намерим начин законът да бъде изпълнен.

Това каза Стоян Котев, заместник-председател на Българската асоциация на зъботехниците на пресконференция в БТА.

Той беше категоричен, че проблем между зъботехниците и стоматолозите няма. Решението на казуса не зависи от договорка между тях, както твърдят от касата. Ако с разбирателството между две съсловия може да се променят законите на НС и да се харчи бюджета на НЗОК, тогава какъв е смисълът от тези институции, попита Котев.

През септември 2021 г. Народното събрание заложи в актуализацията на бюджета на НЗОК 2 млн. лв., с които да бъдат подкрепени пациентите с нужда от зъбна протеза. Нито лев от тази сума не е усвоен до момента. Сумата стои неусвоена в резерва на здравната каса. Бездействието й е значим социален казус, който касае основно най-слабо защитената социална група – българските пенсионери. Това заяви председателят на БАЗ Иван Бурджев.

Поведението на НЗОК представлява саботаж чрез бездействие и лъжа

Весислав Цветанов, член на УС на БАЗ посочи, че поведението на НЗОК представлява саботаж чрез бездействие и лъжа. Той разказа, че през последните 4 месеца от асоциацията са изпратили множество писма с предложения за решаване на проблема. На тях НЗОК е отговаряла със закъснение, с цел да изтече годината и средствата да не бъдат усвоени.

Считаме че бездействието на касата е умишлено и заради липсата на активност за въвеждане на медицински документ „назначение“. Той е предвиден в закона и който въпреки съгласието на БАЗ и НЗОК още през 2020 г., все още липсва в приложенията към НРД, добави Георги Дулев, председател на РК София.

Юристът Недко Радев от правна кантора Евролекс България подчерта, че след обстоен анализ на българското и европейското законодателство юристите са открили редица нарушения. Налице е законодателна воля, изразена в Закона за бюджета на НЗОК от 2021 г. изделието „тотална зъбна протеза“ да се заплаща от касата. Няма законодателна пречка за това. Законът допуска изписването на зъбни протези да става с решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Георги Радулов описа ситуацията с поговорката „царят дава, пъдарят не дава“.

Вижте видео от пресконференцията в БТА