Българският зъболекарски съюз е омерзен от случая със зъболекаря, измамил десетки хора с хиляди левове. “Никога не сме проявявали търпимост към подобно поведение”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) Николай Шарков.

Слава Богу, че става въпрос за изолиран случай. Това е съвременният Ястребовски. Този човек е дипломиран лекар по дентална медицина, положил е клетва, но явно моралът му е по-различен, отколкото на останалите зъболекари у нас. Той уронва престижа на останалите специалисти”, бе категоричен той.

Председателят  на Комисията по професионална етика на БЗС – Боряна Нецова, поясни, че първият сигнал за измама е получен през януари 2020 г.

Председателят  на Комисията по професионална етика на БЗС - Боряна Нецова
Председателят  на Комисията по професионална етика на БЗС – Боряна Нецова, поясни, че първият сигнал за измама е получен през януари 2020 г.

„Много от хората подадоха сигнали към Централната комисия по етика. По закон препращаме жалби в съответната Регионална колегия, където е извършено лечението. Когато постъпват първите две жалби, още на 27 февруари 2020 г., се задвижва административно наказателно производство. Съставен му е акт за наказание, който обаче не може да му бъде връчен, защото се е покрил. По закон Комисията се обръща към съответната областна дирекция на МВнР. По същото време издирване се извършва и от ИА „Медицински надзор”. Когато този човек не е открит и не може да му се предаде акта, няма как да се премине към следващо действие. Така е по закон. Когато пристигат следващите жалби, колегите констатират, че има признаци за извършено престъпление. Тогава цялата документация по случая е предадена в прокуратурата”, поясни д-р Нецова.

От БЗС имат единствената възможност да му отнемат правото да упражнява професията 1 година

„Според Закона за административни нарушения и наказания, когато прокуратата започне работа, Българският зъболекарски съюз спира да действа. Единствено имаме възможност да му отнемем правото да упражнява професията 1 година”, каза още Шарков по Нова телевизия.

Припомняме, че вчера – 18 февруари – Нова телевизия публикува първа част от разследването си. В същото време от пресцентъра на Районна прокуратура – Перник, съобщиха, че за измами на пациенти дентален специалист е задържан в Перник.

Днес Българската асоциация на зъботехниците призовава компетентните органи за бързи и адекватни мерки във връзка с обвинения в измами стоматолог. Тя разпространи становище на БАЗ, изпратено до д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС) и до УС на БЗС.

Тук можете да гледате гостуването на д-р Николай Шарков и д-р Боряна Нецова в ефира на „Здравей, България”.

Следете новините от сайта на “Стоматологичен свят”. Тук можете да се абонирате за електронното издание на “Стоматологичен свят” – на PDF