Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет е с до 90% ефективност срещу коронавируса.

Компанията AstraZeneca заяви в понеделник, че ваксината срещу коронавирус, разработена съвместно с Оксфордския университет, постига средна ефективност от 70% при защита срещу вируса в 2 сегмента на изследването. Това показват резултати от последните клинични проучвания, съобщава БНР, позовавайки се Ройтерс.

AstraZeneca посочи, че трябва незабавно да се подготви за подаване на данни на регулаторните органи.

Ефективност демонстрират два различни режима на дозиране с ваксината

Според шведско-британска мултинационална фармацевтична и биофармацевтична компания със седалище в Кеймбридж, Англия, ефективност демонстрират два различни режима на дозиране с ваксината:

Според тествания режим ефективността на ваксината е скочила до 90%, а именно, когато пациентите за първи път са получили половин доза, последвана от пълна доза един месец по-късно. Комбинирайки двата режима на дозиране, ефективността на ваксината е достигнала 70,4%.

Един режим на дозиране (n = 2,741) показва ефективност на ваксината от 90%, когато ваксината AZD1222 се дава като половин доза, последвана от пълна доза с интервал от поне един месец. Друг режим на дозиране (n = 8,895) показва 62% ефективност, когато се дава като две пълни дози с интервал от поне един месец. Комбинираният анализ от двата режима на дозиране (n = 11,636) води до средна ефективност от 70%. Всички резултати са статистически значими (p <= 0,0001). Повече данни ще продължат да се натрупват. И ще се проведе допълнителен анализ, прецизиращ показанията за ефикасност и установяващ продължителността на защитата.

Оксфордският препарат дава заявка да е по-евтин, по-лесен за съхранение и разпространение, отколкото другите два

Изследването се основава на 131 случая на коронавирус при междинен анализ. Не са докладвани хоспитализации или тежки случаи на заболяването при участници, получаващи ваксина. Според Би Би Си тези резултати са едновременно триумф и разочарование, след като експерименталните ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ показаха 95% ефективност. Експерти обаче отбелязват, че оксфордският препарат дава заявка да е по-евтин, по-лесен за съхранение и разпространение, отколкото другите два.

AstraZeneca заяви, че нейната ваксина срещу Covid-19 може да се съхранява, транспортира и обработва при нормални хладилни условия между 2 и 8 градуса по Целзий.

Цялата информация за ваксината AstraZeneca може да видите тук.

Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca, каза: “Днес се отбелязва важен етап в нашата борба срещу пандемията. Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде високо ефективна. И ще има незабавно влияние върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве”.

Той отново посочи, че ваксината е “високо ефективна” срещу Covid-19. Независимо че нейната ефективност изглежда малко по-ниска в сравнение с резултатите на ваксините на компаниите Pfizer/BioNTech и на Moderna. Те бяха представени през последните седмици.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок определи като “фантастична” новината, че ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca с Оксфордския университет, може да бъде ефективна до 90%.

“Тези данни показват, че ваксината в правилната доза може да бъде ефективна до 90%”. Това каза той пред Sky News.

“Поръчали сме 100 милиона дози по поръчка и ако всичко това върви добре, по-голямата част от пускането на ваксината ще бъде през новата година”, допълни той.

Източник: БНР