Ваксината на Moderna Inc срещу Covid-19 има ефективност от 94,5%. Това обяви американската биотехнологична компания. Експерименталната ѝ ваксина за предотвратяване на зараза с Covid-19 има ефективност от 94,5%.  Въз основа на междинни данни от късен етап на клиничното изпитване от „Фаза 3“. Съобщението е на БНР, което се позовава на Ройтерс.

Самата ваксина ще може да се съхранява в обикновен хладилник до 30 дни

„Ще имаме ваксина, която може да спре Covid-19“. Това посочи президентът на Moderna Inc. д-р Стивън Ходж в телефонно интервю за Ройтерс.

Междинният анализ на Moderna се основава на 95 инфекции с Covid-19 сред участниците в проучването. Те са получавали или плацебо, или експерименталната ваксина. От тях само 5 коронавирусни инфекции са настъпили при тези, които са получили ваксината. Тя се прилага двукратно през интервал от 28 дни.

„Предварителният анализ предполага широко последователен профил на безопасност и ефикасност във всички оценени подгрупи“. Това заявиха от компанията Moderna, цитирайки проучването, в което са включени над 30 000 участници от САЩ, получили по 2 дози от ваксината.

Ключово предимство на ваксината е, че тя може да бъде стабилна при стандартни температури на хладилника от 2 до 8 градуса

Ключово предимство на ваксината на Moderna е, че тя не се нуждае от ултра студено съхранение като Pfizer. Това улеснява разпространението. Moderna очаква нейната ваксина да бъде стабилна при стандартни температури на хладилника от 2 до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни. Може да се съхранява до 6 месеца при -20 градуса по Целзий.

В заключение компанията Moderna посочва, че планира да внесе искане за разрешение за спешна употреба до Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици. Добавя, че очаква да има 20 милиона дози тази година, увеличавайки техният брой до около 1 милиард в 2021 г.

Това е втората компания в САЩ в рамките на седмица, която отчита резултати, които далеч надхвърлят очакванията. Другата е ваксината на Pfizer Inc, която също показва ефективност от над 90%.В очакване на повече данни за безопасност и регулаторен преглед, САЩ могат да разполага с 2 ваксини, разрешени за спешна употреба през декември. С до 60 милиона дози, налични от края на годината.