Ваксинация и на зъболекари започна в Пловдив, Плевен, Ловеч,Добрич и Сливен. Това не е окончателна информация. Обобщили сме я по материали от Българското национално радио и Дарик радио. Данните за ваксинация обхващат периода от 8 до 12 януари.

Ловеч

„В област Ловеч започва имунизацията срещу Covid-19 на медицински и немедицински персонал на първа линия с втората пратка дози, предвидени за областта. В болниците в Ловеч и в Троян ще бъде проведена ваксинацията днес, а утре – в имунизационните кабинети в Луковит и в Тетевен, предава БНР.

От втората пратка ваксини за имунизация на медицински и немедицински персонал на първа линия в Ловеч са доставени 205 дози, съобщи директорът на РЗИ д-р Анета Винева:

„Като се надяваме с тези количества да приключим обхващането на персонала от болниците и останалия от филиалите на Спешна медицинска помощ. Възможно е в последния момент някои от медицинския персонал в последния персонал да се е отказал заради заболяване или карантина, но пък сме създали готовност списъците да бъдат попълнени от зъболекари, фармацевти или от медицински специалисти от училищното и детското здравеопазване, които също са на първа линия“.

До момента желаещите да се имунизират в първата фаза на ваксинацията в областта са 718.

„Не определяме кой по напред да бъде ваксиниран. Всички лечебни заведения, както и регионалните колегии на общопрактикуващите лекари, на зъболекарите, на фармацевтите, на специалистите по здравни грижи са ни предоставили списъци, като първоначално сме започнали с тези, при които рискът е най-голям“.

Добрич

От БНР съобщават също, „че в област Добрич с  доставянето на още 43 флакона от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, ще продължи имунизацията по първия етап от националния план на медици от лечебни и здравни заведения, зъболекари и фармацевти.

Сливен

В Сливенска област започва вторият етап на ваксинацията на медицинския персонал, съобщават от Областния кризисен щаб. В РЗИ вече са доставени 54 флакона от ваксината. Към момента желание да се ваксинират са изразили над 400 медици от областта.   

Ваксините ще бъдат поставяни в специално разкрити за целта пет кабинета – четири в болниците в Сливен и един в Нова Загора. В списъците за ваксинация, изготвени от лечебните заведения, са включени медици от болничната и извънболничната помощ. Лекари, включително общопрактикуващи и лекари по дентална медицина, медицински и друг персонал, работещи в COVID-структури. Или непосредствено ангажирани с обслужването на пациенти. През следващата седмица се очаква да бъде поставена втората доза на ваксинираните през първия етап медици.

Плевен

Изпълняващият длъжността директор на РЗИ-Плевен д-р Илиян Минчев обясни за Дарик радио, че на 8-ми януари, от 9:00 часа в трите имунизационни кабинета в Многопрофилна болница „Сърце и мозък“ в Плевен са ваксинирани 40 общопрактикуващи лекари от Плевен. 13 лични лекари от Долни Дъбник.10 зъболекари и 7 магистър-фармацевти от Плевен.

Пловдив

4500 от общо 14 000 медицински лица в града и областта са поискали да бъдат имунизирани срещу Ковид-19. Половината от тях вече са ваксинирани, съобщи в ефира на Дарик радио зам-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. До момента процесът върви по план, на 18 януари очакваме третата пратка ваксини, с която се надявам да  обхванем всички желаещи до този момент медици, обясни още зам-шефът на регионалната здравната инспекция.

В РЗИ Пловдив няма данни за постъпили тежки алергични реакции, вследствие от ваксината.

За момента няма някакви организационни проблеми, както с поставянето на ваксините, така и с раздаването им. То става по план за болниците, както и в сградата на РЗИ, където тече имунизацията на медиците от Спешна помощ, личните лекари и стоматолозите.