В България през първите шест месеца на тази година могат да бъдат ваксинирани 2,3 млн. души. Това са 36% от населението на страната, съобщава БГНЕС, като цитира пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Това предаде БНР.

„Към края на първото полугодие, при допускането за 5 вида ваксини, ще може да се обхване население от 2,3 млн. души. Или около 36% от населението на България, без да включваме децата до 16-годишна възраст“. Това посочват от здравното ведомство в отговор на въпроси на агенцията.

България е осигурила и заявила към 5 производители „количества ваксини за 6 милиона души население

Министерство на здравеопазването е предприело политика по диверсификация на портфейла от Covid ваксини. С други думи избор да участваме в договорите за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори.

България е осигурила и заявила към 5 производители „количества ваксини за 6 милиона души население. При допускането, че всички ваксини са двудозови. И че децата до 16 г. не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране, посочват от здравното министерство.

Уточняват още, че „за останалите две ваксини – а именно на „Санофи“ и „Новавакс“, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население“.

Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител. Той е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини заявени от България.

За първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души ще бъдат ваксинирани

Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души. До края на февруари за 54 хил. души, до края на март за 322 хил. души. Или за първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души в България.

В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на „Астра Зенека“, количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално.

Очакваното количество ваксини от „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“ общо са 4,4 млн. дози, почти колкото и от ваксината на „Астра Зенека”.

„На базата на тези разчети до първото полугодие на 2020 г. в България ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години. Ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението. Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени. И ще може да се продължи с всички желаещи“, заявяват още здравното министерство.