В игралният филм за Христо Ботев д-р Петър Чаушев е знаменосец на Ботевата чета

Игралният филм за Христо Ботев излиза на големия екран на 3 март догодина. Започна последният ден от снимките на парахода „Радецки“ край Козлодуй. Режисьор е Максим Генчев, а Деян Жеков е в ролята на Ботев. В ролята на знаменосеца на Ботевата чета играе д-р Петър Чаушев, Варна. Това съобщава БНТ.

БНТ е ко-продуцент и подкрепя филма с предоставянето на костюми.

„Зрителят, след 3 март, когато излезе премиерата на филма, ще усети Ботев извън рецитално портретния формат, който е популярен сред хората. Ще усети един жив човек с неговите чувства, с неговите вълнения. Деян Жеков е блестящ актьор. Дори си казах, ако не намеря подходящия актьор за този филм, няма да го снимам“, каза Максим Генчев.

„Ботев има нещо по-голямо от него самия, което го движи, и на което той подчинява целия си живот. Това е любовта към отечеството и свободата. Днешният човек е много на парчета, а тогава са били целите в едно – свобода и отечество“, каза актьорът Деян Жеков.

Продуцентът на филма Десислава Ковачева каза, че снимат филма с дарения. БНТ се е включила, за да помогне да се заснемат епичните сцени като битката на Милин камък, битката на Околчица, сега превземането на парахода „Радецки“. В много епизоди костюмите са от гардероба на БНТ, натрупан през годините.

Кметът на Калофер участва във филма като статист. За него филмът е сбъдната мечта.“Аз изигравам себе си, тъй като много пъти съм си мислил, ако бях роден в онова време, със сигурност щях да бъда до Ботев“, каза той.

Д-р Петър Чаушев за филма

д-р Петър Чаушев
Д-р Петър Чаушев

Ето какво споделя д-р Петър Чаушев за филма: Искам да благодаря лично на режисьора Максим Генчев. Той ме покани. Страхотен филм, показващ истината, показващ историята, показващ родолюбието на група българи, които са били неподвластни на робството, такова каквото е било. Тези хора са се опълчили и са извоювали свободата с цената на собствената си кръв. Жестокостите са били много по време на робството и по време на техния път те са загубили много другари. Днес е последният снимачен ден, битките бяха страхотни… С възстановки се занимавам от няколко месеца, след поканата на режисьора. Аз съм хирург и съм горд, че мога да покажа на свойте деца какво е било. И благодарение на това сега я има България.

Д-р Петър Чаушев е част от екипа на Дентална клиника „Чаушев“, Варна

Вижте повече във видеото