Дентална клиника Дентапрайм, Варна, с цел – постигане на почти 100% ваксинация сред служителите си. Това заявяват в прессъобщение до медиите от клиниката.

„Делта мутацията представлява огромно предизвикателство за здравната система. Зъболекарските практики също са повлияни от това и биват изправени пред задачата да предпазят пациентите и персонала си. Дентална клиника Дентапрайм, Варна, си е поставила за цел да постигне почти 100% ваксинация сред служителите си. За сравнение, до момента 83% от медицинския персонал в Германия е получил първа доза от ваксината [1].

За да предпази все още неваксинираните служители, денталната клиника предприема драстични мерки

За да предпази все още неваксинираните служители, Дентапрайм предприема драстични мерки. Така например служителите, които все още не са ваксинирани и нямат противопоказания за ваксинация, не са допускани до ресторанта, кафетерията и конферентните зали. Въпреки това, те все още имат възможност да се насладят на балансираното 3-степенно обедно меню. Клиниката го предлага, но в специално обособени места на открито.

Юлия Радева
Юлия Радева

“Естествено, при въвеждането на мерките се породиха и дискусии. Въпреки това, според проучвания на епидемиолози и специалисти в областта на аерозолните изследвания, няма по-добър и ефективен начин да предпазим неваксинираните колеги от Делта мутацията”. Това заяви Юлия Радева, част от мениджърския екип на денталната практика. Защото дори тестовете, които се провеждат два пъти седмично на място в клиниката, не могат да се справят с новия вариант на вируса.

След проведени неофициални разговори с Министерството на здравеопазването, мениджърският екип очаква, че рано или късно ще влезе в сила задължителна ваксинация на медицинските екипи. Дотогава екипът на клиника Дентапрайм ще бъде напълно ваксиниран.

От клиниката мотивират персонала си към ваксиниране

За да мотивира към ваксинация персонала си, денталната клиника предлага на служителите допълнителен ден отпуск. Или 3-цифрен бонус към заплатата, чиято стойност възлиза на над средното ниво за страната. Дори и без тези мотивационни способи, желанието за ваксинация сред персонала е голямо.

“Знаем от други държави като Германия, че голяма част от медицинския персонал първоначално е бил скептично настроен, но това вече се променя. В България, ние също очакваме готовност за ваксинация от всеки, който има директен или индиректен контакт с пациенти”, сподели д-р Василева, част от медицинския екип на клиниката.

Независимо от това, пациентите на денталната клиника биват предпазени от инфекции. Това става благодарение на ултрамодерна технология за пречистване на въздуха с HEPA филтър, постоянен режим на дезинфекция чрез най-съвременните хигиенни технологии и смарт процедури. Пациентите на клиника Дентапрайм, които идват от немскоговорящи страни, в по-голямата си част са вече напълно ваксинирани.

Въпреки че мерките на Дентапрайм първоначално получиха голям отзвук, това е правилният подход. Ваксината предпазва ефективно служители и пациенти от COVID-19 инфекция. Тази инфекция може да доведе до сериозни последствия, дори и при млади хора. Никога досега не се е случвало ваксина да е проследявана и изследвана толкова продължително и прецизно по целия свят. Ваксинирането е безопасно и се препоръчва на всеки, който иска да предпази себе си и околните.“

  1. Вижте източника – До момента 83% от медицинския персонал в Германия е получил първа доза от ваксината [1]