Доц. Елена Фиркова повдига темата за пародонталните заболявания по Нова ТВ. Тази тема явно ще се повдига все по-често и по-често. Не случайно една от партиите, със сериозен шанс да влезе в парламента, обяви в предизборната си програма, че по здравна каса “здравноосигурените лица от всички възрастови групи” трябва да “получат процедура, осигуряваща превенция и профилактика на пародонталните заболявания”.

“Що е то пародонтална медицина? И защо определят пародонтозата като коварно заболяване? Кои са съвременните методи за лечението на заболяванията на венците и челюстите? По темите в предаването “Пулс” по NOVA NEWS гостува доц. Елена Фиркова. Тя е преподавател в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във ФДМ към МУ-Пловдив. Доц. Елена Фиркова е и водещ клиницист в специалността. 

Пародонтозата датира откакто има хора и това е най-разпространеното заболяване на човечеството. През 2001 г. е включено в Книгата на рекордите “Гинес”. Всеки човек в някакъв етап от живота си страда от заболяване на венците или алвеоларната кост.

“Има два вида пародонтоза – възпаление във видимата част на венеца, когато засегне и подлежащите структури, болестта прогресира и се определя като пародонтит”, каза доц. Елена Фиркова.

По думите й пародонталните заболявания са инфекциозни и се причиняват от непочистена зъбна плака. Бактериите стартират процеса, но разграждането на тъканите се развива от самия организъм.

Диабетът има пряка връзка с пародонтита

“Фактори, които влияят, не са само миенето на зъби и почистването на зъбния камък. Системни заболявания също оказват влияние – диабетът има пряка връзка с пародонтита. Диабетиците много по-лесно и по-бързо развиват пародонтит, имат и по-сериозни поражения”, обясни тя.

Според нея кървенето на венците е най-ранния и кардинален симптом. Ежедневно, а не еднократно.

“Когато зъбите се раздалечават, изтеглят се назад, вижда се цветът на венците – големи и зачервени, усеща се нестабилност при хранене, лош дъх, вече е напреднал процес”, заяви доц. Фиркова.

Съветите на специалиста сочат, че минимум 2 минути трябва да се мият зъбите. А държането на четката хоризонтално и плъзгането й напред-назад е най-неефективно. На ръба на венеца и шийката е най-важно да се почистват.

“Почистването с четка и паста не е достатъчно. Страничната повърхност се почиства с конец, а интерденталните четчици са за по-голямо междузъбно пространство”, заяви доц. Елена Фиркова.

Целия разговор гледайте във видеото.