Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година, като вече е разписана нейната функционална спецификация. Това беше докладвано на здравния министър проф. Костадин Ангелов от ръководния екип в Министерството на здравеопазването, ангажиран с изграждането на Националната здравно-информационна система /НЗИС/. Това съобщават от пресслужбата на здравното министерство.

Направената днес презентация на свършеното до момента по НЗИС показва, че изпълнението на поетите ангажименти по изграждането на системата върви в разписаните срокове. По всяко едно от направленията на НЗИС се работи ежеседмично и с представители на съсловните организации.

До края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на  електронното направление, информираха експертите, които работят по системата. Те подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.

Въвеждането на електронната система ще започне от 1 януари 2021г. , като следва тестов период от 3 до 6 месеца.

по-късно пред журналисти проф. Ангелов поясни: “Основната цел от въвеждането на електронната рецепта е най-вече да се спести разхождането на пациентите – от специалиста до здравната каса, после до общопрактикуващия лекар, който да издаде рецептата и чак тогава да отиде в аптеката, за да си получи лекарството. Основната ни цел е този път да бъде съкратен и накрая да бъде ликвидиран. Пациентът да отива при специалиста и след това в аптеката”.

За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към фейсбук групата Сподели със „Стоматологичен свят“.

Акцентите от деня и седмицата следете и на нашата Фейсбук страница.