Д-р Владимир Шишков: В тази статия се представят резултати от изпитването на изключително достъпен метод при възрастни пациенти с COVID-19, които вече имат средна към тежка изява на клиничната картина, тоест вече са стъпили на пътя към реанимацията. Резултатите са много обнадеждаващи и предстоят няколко по-широкомащабни клинични проучвания, които да ги потвърдят.
Ако това стане, ще имаме още едно мощно оръжие в борбата със справянето с коварния вирус, при това ефективно работещо при най-уязвимите групи хора.

Зад която стоят много сериозни научни и медицински авторитети и са цитирани съответни източници. Бих искал да благодаря на един изключителен лекар и голям човек – на колегата, който я откри и ми я изпрати, но скромно не пожела публичност, а ми предостави правото да я преведа и публикувам.
Аз само се постарах да я преведа на максимално разбираем език. Дано съм успял, но много по-важно е информацията да стигне и да започне да се използва за най-хуманната възможна цел – да спасява човешки животи!

Some Alt Text
https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2020/06/12/1st-human

Започнаха медицински изпитвания върху хора при тежко болни пациенти с COVID-19 чрез прилагане на ниски дози лъчелечение. Първите резултати, установени при много малка група, бяха публикувани тази седмица в нерецензирано списание, което се издава с цел да получи бързо критични оценки от научната и медицинската общност.
Изследователи от университетската болница Емори, ръководени от д-р Мохамед Хан, доцент по радиационна онкология, са лекували петима пациенти с COVID-19 с тежка пневмония, които се нуждаели от допълнителен кислород и чието здраве видимо се влошавало. Средната им възраст е била 90 години с диапазон от 64 до 94 години, четирима са жени, четирима са афро-американци и един е от кавказката раса.
На тези пациенти е била приложена единична ниска доза радиационно облъчване (1,5 Gy) в двата бели дробове, подадена чрез конфигурация от преден и заден лъч. Пациентите са престояли в отделение за лъчелечение само за 10 до 15 минути.
В рамките на 24 часа четирима от пациентите показали бързо подобрение на оксигенацията и психичния статус (по-будни, бдителни и приказливи) и били изписани от болницата 12 дни по-късно. Кръвните изследвания и многократните визуални изследвания на белите дробове потвърдили, че лъчението е безопасно и ефективно и не предизвиква неблагоприятни ефекти – нямало остра токсичност за кожата, белите дробове, стомашно-чревния тракт или пикочо-половата система.
Един Грей (Gy) е единица доза на йонизиращо лъчение, определена като абсорбция на един джаул радиационна енергия на килограм материя. Gy замества по-старата единица на rad и 1 Gy = 100 Rad. Трябва да се спомене, че медицинските дози са различни от дозите допустима радиация от околната среда, тъй като не са разпределени за цялото тяло, а са насочени към конкретен орган или тъкан. Така че 1,5 Gy е доста ниска доза за медицински цели.
Това лечение е от решаващо значение, тъй като тежките случаи на COVID-19 причиняват синдром на освобождаване на цитокини, известен също като цитокинова буря. Такава буря представлява смъртоносна неконтролирана системна възпалителна реакция на имунната система на организма в резултат на освобождаването на големи количества провъзпалителни цитокини, които действат като основен фактор за създаване на синдром на остър респираторен дистрес, или ARDS, и именно той води до смъртен изход.
Ето защо се нуждаем толкова много от респиратори и лечебни заведения и защо тази пандемия заплашва да задръсти нашите болнични системи.
Една от причините, поради които това клинично изпитване е толкова важно, както и защо неговата успеваемост е толкова вълнуваща, това е увеличаването на смъртността на COVID-19 с възрастта – от 8% смъртност за пациенти на възраст от 70 до 79, до 14,8% за тези на 80 и повече години – а именно въпросното изпитване показва, че това лечение е безопасно и ефективно за тези пациенти в напреднала възраст, което го прави жизненоважно. Смъртността е дори по-висока – над 50%, ако пациентите се хоспитализират в интензивно отделение.
Именно противовъзпалителното действие на лъчетерапията, а не нейното антивирусно действие е важното в случая, а тези противовъзпалителни ефекти са безценни при подпомагането на пациенти с COVID-19 и те бяха демонстрирани в това проучване.
Налични са отделения за тези лъчетерапии в почти всяка болница и онкологичен център – ето защо не е необходима нова специална подготовка, допълнително оборудване или обучение. Ресурсите за масово приложение на това лечение са налични.
Ако беше известно, това лечение можеше да се прилага от началото на пандемията и да спаси десетки хиляди животи.
Както беше обсъдено по-рано, няколко медицински институции започват лъчева терапия за COVID-19. Уебсайтът Clinicaltrials.gov предоставя информация за тези изпитвания, включително италианско клинично изпитване, испанско клинично изпитване и други, които са започнали и наскоро са добавени към уебсайта ClinicalTrials.gov, като пет от тях в момента набират пациенти. Представените страни са САЩ (2), Испания (2), Италия (1), Иран (1). Тези проучвания използват и по-ниски дози, в диапазона от 0,3 до 0,7 Gy.
Едно друго изпитване, макар и върху много малък брой пациенти в Индия, в съоръжението AIIMS в Ню Делхи, приключи и резултатите са подобни. Д-р Шарма D.N. даде на двама тежко болни пациенти 0,7 Gy в белите дробове и те вече са стабилни и без кислород. Планирано е скоро да бъдат лекувани още десет пациенти.

Д-р Джеймс Уелш от Медицинския център на университета Лойола и бивш председател на Управителния съвет на Американския колеж по радиационна онкология и главен редактор на списанието за радиационна онкология, ще започне национално изпитание в рамките на следващите няколко месеца по темата лечение с нискодозово лъчение на белите дробове.
Уелс и колегите му от Beaumont Health, Университета на Охайо, Baptist Health Miami и Неврологичен институт Barrow, току-що публикуваха статия за основната научна обосновка на този метод (вижте фигурата по-долу от тази публикация, публикувана и модифицирана, с разрешение, от Shi Y, Wang Y, Shao C, Huang J, Gan J, Huang X и др.
COVID-19 инфекция: перспективите за имунните отговори.
Cell Death Differ 2020; 27: 1451– 4. © 2020 Society of Radiation Research Society).

Тези изследвания показват възможните механизми, чрез които ниските дози облъчване, смекчават възпалението и улесняват оздравяването, като едно от тях е поляризацията на макрофагите към противовъзпалителен или М2 фенотип. Типът М1 е свръхстимулиращ имунната система, което може да доведе до цитокинова буря, докато типът М2 има тенденция да потиска свръхреакцията на имунната система.
Още от 70-те и 80-те години на миналия век е известно, че това лечение е ефективно. Д-р Е. Дж. Калабрезе от Университета в Масачузетс, училище за обществено здраве и здравни науки, и д-р Гаурав Дхаван от Университета в Масачузетс прегледаха как рентгенотерапията се използва през първата половина на 20 век за успешно лечение на пневмония, особено при вирусната пневмония, причинена от този коронавирус.
За съжаление, седемдесет години ирационален и неоснователен страх от ниските дози радиация, дори от онези дози, които се срещат естествено в околната среда, попречиха на изпитването на много от тези терапии. От периода между откриването на пеницилина и атомните бомби, използвани във Втората световна война, интересът към използването на лъчева терапия при всякакви заболявания, различни от раковите, постоянно намалява във времето.
Все още нямаме установено лечение за COVID-19. Remdesivir, инхибитор на РНК полимеразата, е показал обещаващи резултати при изпитвания върху хора, но само по отношение на съкращаване времето за възстановяване с няколко дни. Както казва Уелс, за пациенти с COVID-19, които се разболяват тежко, нискодозовото лъчение изглежда сравнително безопасна стратегия, която може да бъде широко приложена и то незабавно.
Докато другите изпитвания за облъчване на хора се придвижват напред, ще бъде вълнуващо да видим резултатите им, защото се нуждаем от лесно, ефективно и безопасно лечение за най-опасния вирус на нашето време.
Колкото по-дълго се разтакаваме, толкова повече хора ще умират.

James Conca

Линк към оригиналния източник

https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2020/06/12/1st-human