Д-р Николай Шарков: При лекарите по дентална медицина ваксинацията започна, има обаче недостиг в момента на ваксини. Това заяви д-р Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз, пред БНР.

„Посещенията при зъболекарите намаляха през миналата година на пандемия по редица причини. Едната причина е страхът на пациентите от зараза. Но кабинетът на лекаря по дентална медицина е най-добре защитената среда от вируса. Другата равносметка за изминалата година е, че българите продължават да неглижират здравето на устата и на зъбите си“. Това коментира д-р Николай Шарков в предаването „Хоризонт до обед“ по Българското национално радио.

„Ние също сме на първа линия, уязвими като останалите лекари. На първа линия, защото ние работим на 35 сантиметра от входните отверстия за вирус. На първа линия, защото, въпреки необходимия триаж, който спазваме, има недобросъвестни пациенти, които крият, че са болни. Да, имаме заразени и преболедували колеги, има и починали, Бог да ги прости! Броят им е малък, но ние не събираме сведения за това. Ние отдаваме почит на нашите колеги, които, изпълнявайки своя дълг, са си отишли от този свят“, каза д-р Николай Шарков.

„Стоматолозите влизат в първа фаза на ваксинацията и тя при нас започна. Има обаче недостиг в момента на ваксини, защото има забавяне в доставките, но това е в целия свят, не е само при нас. Аз съм в Борда на Световната дентална федерация и във всеки един момент получаваме информация“, каза още д-р Шарков.

По думите му би трябвало неизползваните флакони с ваксини в Сандански да се насочат към лекари по дентална медицина.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР