Това че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани е добро, но не е много добро. Извеждаме тези думи от изказването на д-р Николай Шарков, председател на БЗС, по време на среща с журналисти в МЗ. Тя бе организирана от здравния министър д-р Стойчо Кацаров, с участието на съсловните и пациентски организации. Целта й – призив за единодействие и национална мобилизация срещу заразата.

„Ситуацията е критична. Изправени сме пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на срещата.

Според него следващите две седмици ще бъдат ключови за това дали България ще успее да избегне пълен локдаун. Той нарече ситуацията „национално бедствие”.

Свои изказвания направиха Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Също така д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация и др.

Д-р Николай Шарков заяви:

„Моментната картина е тежка. Аз мислех какво да кажа пред вас. Мислех за моя живот, мислех и за живота на другите. Мислех за живота на любимите, мислех за живота на приятелите. Мисля за живота на 10 000 лекари по дентална медицина в България.

Ние бяхме първите, които пуснаха триажа като съсловна организация за работа в условията на Ковид 19. Само че в момента най-важното е ние да постигнем тези стойности на ваксинация и да подходим по този начин, по който подхождат не само в Европа – вие видяхте в Китай как дечицата над 3 г. се ваксинират.

Това че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани е добро, но не е много добро. Защото ние работим на първа линия. Досега вие чувате от другите съсловни организации – и с пълно право – че всички са на първа линия. Само че лекарят по дентална медицина работи над входовете на инфекцията. И това го правим ежедневно, и това го правим с всички наши пациенти. И няма върнати пациенти.

Тук можете да се абонирате за електронното издание на „Стоматологичен свят“ – на PDF

Лошото обаче е, че пациентът, въпреки триажната форма, която използваме, не е идентифициран. Защото не всички са добронамерени в отговорите си. Затова единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията.

Трябва да докоснем душата на човека, за да убедим всички в правотата на предпазването от заболяването

Защо говорим сега за ваксинация. Защото забравихме – в кавички – всички останали социално значими заболявания – забравихме ХИВ и СПИН, хепатит, сърдечно-съдовите или ги сложихме на една страна, забравихме карциномите. Защото водещото в момента, което води до смърт, е Ковид 19.

Загубихме много светли личности без време, благодарение на инфекцията, благодарение на грешните послания, давани включително и от наши колеги. Това не може да продължава повече. Ние трябва да докоснем душата на човека, за да убедим всички в правотата на предпазването от заболяването.

Аз цял живот работя в сферата на профилактиката, така че наистина съм загрижен както за себе си, така и за моите близки, студенти. Така за техните пациенти, така за моите пациенти, така за живота на другите. Моля ви, бъдете нашите посланици и отправете нашата молба към всички разумни граждани на нашата държава да се ваксинират“.

За да символизират, че са заедно срещу това бедствие, по призив на д-р Кацаров всички участници в срещата се изправиха и хванаха за ръце=

Тук можете да гледате пълен запис от срещата.