НЗОК работи като търговец, а не в правилната посока – да спаси системата и да дотира. Ние нямаме почти никакви права за някаква компенсация. Това заяви д-р Светослав Гачев, зам.-председател на БЗС по време на пресконференция в БТА, състояла се днес.

Темата и бе: Здравната система има нужда от повече доверие, комуникация и баланс. Участници бяха д-р Иван Маджаров – председател на УС на Българския лекарски съюз, проф. Асена Сербезова – председател на УС на Българския фармацевтичен съюз, Димитър Маринов – гл.-секретар на Българския фармацевтичен съюз, д-р Светослав Гачев, зам.-председател на БЗС и др.

Като цяло представителите на съсловни организации определиха отношенията си с НЗОК в момента с отсъствие на диалог и доверие. Всеки един от тях сподели вижданията си спрямо сектора, който представлява, както и общата им взаимовръзка в сферата на здравеопазването и медицината у нас.

Д-р Маджаров даде думата на д-р Гачев, като отбеляза:

Д-р Светослав Гачев

– Ние сме заедно, за да кажем, че няма да позволим от тук нататък някой да се опитва да ни противопоставя едни на други. Да измества баланса в една или друга посока. Ние заедно сме еднакво важни за пациентите в България. И еднакво трябва да бъде ценена нашата експертиза и нашия труд.

– БЗС подчертава, че ние всички сме обединени в решаването на проблемите, които възникнаха особено сега, когато кризата се развихри. Въпреки че темата днес е свързана с НЗОК, ние искаме да подчертаем принципните проблеми, които има с управлението на тази криза – обърна се към журналистите д-р Гачев.

Според него „поначало принципи не са начертани и всичко върви малко на ръчно управление. А философията в момента в управлението на здравеопазването и медицината е един много погрешен вариант“.

В изказването си д-р Гачев се фокусира върху променената роля на НЗОК и каква според него трябва да бъде тя.

НЗОК работи като търговец

– Зад касата се крият всички други институции – министерски съвет, министерство на финансите и чрез лостове през министерство на здравеопазването изведнъж тя се явява едва ли не институция, която управлява здравеопзаването. Философията на касата е, че тя работи като търговец – акцентира той.

Д-р Гачев припомни, че философията на касата в началото е била тя да бъде „представител на народа и на парите на народа.“

Сега тя изпълнява ролята едва ли не на счетоводство на институции като МЗ и Министерски съвет. В документите на касата е записано, че тя купува услуги. В това отношение аз много благодаря на д-р Маджаров. Той каза в едно интервю, че е крайно време да се спре с това касата да купува услуги – заяви той.

– Плюс това – продължи д-р Гачев – тя се е стиснала да влезе в мирновременния си бюджет от 2019 г. Какво трябва да се направи “след като не може да се промени философията на касата в правилна посока – да спаси системата и да дотира, а не да заплаща извършени услуги.“

– Ето сега няма да има и планови операции. Като няма планови операции за какви зъби да говорим! –  възкликна той.

– Цялата страна е покрита със съвременни зъболекарски кабинети, вложени са милиони левове. И ако това не може да се спаси и ако всичко се провали и фалира, какъв е смисълът тогава, че са запазени някакви средства – попита с тревога той.

По думите му „държавата работи като сиропиталище. Някакви средства се разпределят наляво и надясно и кой където заплаче, му се дава по нещо, за да млъкне“.

Изводът на д-р Гачев е, че „всичко това не може да се реши с промени в управлението на касата“. Необходимо е „принципно решение за управление на медицината в кризисна ситуация у нас“. От друга страна – подчерта той – ние, които сме не на първа линия, а в интимно положение на линията с пациента, нямаме почти никакви права за някаква компенсация“.

Водеща роля в управлението на медицината и здравеопазването у нас трябва да имат съсловните организации

– Съсловните организации не са някакви профсъюзни организации, организации по интереси или неправителствени организации. Те са организации с делегирани права, за да може да се самоуправляват и от морална и от професионална гледна точка. Медицината е нещо основно и важно. Ето защо съсловните организации по цял свят са създадени с делегирани права. Те трябва да бъдат в основата на държавно ниво по отношение на управлението на медицината и здравеопзването – каза в заключение д-р Светослав Гачев.

Целият запис от пресконференцията можете да гледате тук