Д-р Христо Железарски, зъболекар от Ботевград, даде интервю за сайта botevgrad.com. Според него по принцип в България деталното лечение е забавено и пандемията не е променила особено тази картина.

На въпрос има ли забавяне в лечението на стоматологични проблеми заради пандемията д-р Железарски отговаря:

“По принцип в България деталното лечение е забавено. Хората у нас търсят помощ тогава, когато вече много ги боли. Когато са пробвали да им мине от само себе си, когато са пили много обезболяващи и вече не им помагат, тогава търсят зъболекар. Така аз имам „спешни случаи” от 3 месеца, някои от половин година… ….В България пациентите са свикнали да боли, може да изпият половин аптека лекарства и чак тогава да търсят зъболекар.
Моето мнение е, че пандемията не промени особено тази картина. Почти не виждам разлика от преди и сега.

Пациентите не спазват предпазните мерки

Той смята, че по отношение на коронавируса работата в стоматологичните кабинети е безопасна. Но “самите пациенти не спазват предпазните мерки”. На вратата – споделя той – съм залепил предупреждение да не влизат по двама в чакалнята, но не го правят. Не спазват дистанция, искат да седнат на стола веднага щом е станал предишния пациент… Заради това се наложи да разредя графика си така, че в чакалнята да не се засичат пациенти.

Наблюденията му са, че в началото на пандемията пациентите са казвали “предварително по телефона дали са имали контакт с болен, дали са прекарали заболяването и т.н. От известно време обаче вече не го правят. Мълчат си. Дори и да попитам, предпочитат да премълчават. Може би, за да няма някакви ограничителни мерки….”

Не може на базата само на един месец да се определи кой колко е изработил и колко средства е получил от касата

На въпрос как здравната система оценява факта, че зъболекарите работят на първа линия в условията на пандемия, д-р Железарски отговаря: Над 85% от стоматолозите у нас се възползват от помощта, която здравната каса отпуска за работа в опасни условия. Парите се определят на база на изработеното през миналия януари и покриват 50% от тях”. Според него обаче това не е най-точният начин за подпомагане. “Не може на базата само на един месец да се определи кой колко е изработил и колко средства е получил от касата. Натоварването не е еднакво през различните месеци. Аз мисля, че трябваше да се вземе предвид малко по-дълъг период, 6 месеца например”.

По отношение на безплатните протези не всичко е добре обмислено

По отношение на безплатните протези според него не всичко е добре обмислено. “Защото, ако човек има само един зъб в челюстга си, той няма право на безплатна протеза. На практика се получава някакъв вид дискриминация” е на мнение д-р Железарски.

Източник: https://botevgrad.com

Цялото интервю можете да прочетете тук – https://botevgrad.com