Европейският медицински регулатор съобщи, че лекарствена комбинация от антитела, разработена от американската компания „Регенерон“, може да бъде използвана за лечение на пациенти с COVID-19. Става въпрос обаче само за пациенти без нужда от кислородна подкрепа, но при които има повишен риск от тежка форма на заболяването, предадоха Ройтерс и БТА.

Препоръката сега може да се използва за насоки в отделните европейски страни относно възможното използване на комбинацията от казиривимаб и имдевимаб преди издаването на разрешение за пускане на пазара, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Коктейлът от антитела на „Регенерон“ беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември и беше даван на Доналд Тръмп

Коктейлът от антитела на „Регенерон“ беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември. Той беше даван на бившия американски президент Доналд Тръмп, когато се разболя от COVID-19.
Лечението, което се осъществява чрез капково вливане, е част от клас лекарства, известни като моноклонални антитела. Те са произведени копия на антитела, създадени от човешкото тяло за борба с инфекции.

„Що се отнася до безопасността, повечето странични ефекти, за които е съобщено, са леки или средни. Забелязани са обаче реакции, свързани с вливането (вкл. алергични реакции). И трябва да се следи за тях“, заявяват от Европейския медицински регулатор.

Европейският медицински регулатор заяви, че извършваният от него анализ на комбинацията в реално време продължава. Той ще формира основата за препоръката й за условно пазарно одобрение от ЕС. Европейската агенция по лекарствата прави анализ и на леченията с антитела на компаниите Ели Лили (Eli Lilly) и Селтрион (Celltrion).