Защо двама млади зъболекари избраха Килифарево пред кариерата в чужбина. Ще научите от репортажа по БНТ на Зорница Илиева.

Двама млади зъболекари с високи цели и големи мечти избраха да останат в България с вярата, че могат да се развиват и да успеят и в малкия град – Килифарево.

Галя Нанкова заминала да живее и учи в Испания на 13 години. Там се родила и мечтата й да се занимава с дентална медицина. Завършила училище, после университет и така всичко се превърнало в реалност. Преследвайки тази своя мечта, специализира хирургия в Швейцария. Успява да направи успешна кариера в Испания.

Започнах моята работа като хирург в отделни клиники, в отделни градове. Пътувах, също ме викаха в единия град в съда, като експерт. За тях работех при специални случаи ни викаха, за да дадем нашето мнение.

Д-р Нанкова остава в Испания повече от 20 години. Носталгията по родината обаче никога не я напуска. Така преди половин година идва и решението да се завърне у нас и да продължи да се развива тук.

Ние не трябва да забравяме, че сме българи. Идва момент, в който колкото и да работиш в чужбина, колкото и да се чувстваш на ниво и да те приемат като един от тях, ти си българин. Реших да пренеса всичките мои знания, опита тук.

Завръщайки се в България д-р Нанкова среща 26-годишния д-р Саид Джамбазов. Току-що завършил специалист, който избрал родното Килифарево пред София.

Имах предложение за специализация в една от катедрите по пардонтология, но реших да откажа тази позиция. Отдавна хората в моето градче ме очакват да се завърна и да им помагам чисто здравословно. Затова реших да се завърна и да си отворя кабинет тук, в Килифарево.

Мечтата за модерно здравеопазване и в малкия град Килифарево

Така д-р Нанкова пътува и работи във В. Търново и Варна. С д-р Джамбазов обединяват усилия и малко по малко започват да реализират мечтата си за модерно здравеопазване и в малкия град Килифарево.

На първо място нашата задача е да бъдем лекари. Именно затова аз избрах пред кариерата, това да помагам на хората. Много е важно за хората в Килифарево, особено за тези, които са по-възрастни. Те не могат да си позволят винаги да пътуват до В. Търново, казва д-р Саид Джамбазов.

Пациентите се доверяват и стига да имаш желание, няма значение къде се намираш. Дали си в чужбина, дали си в София, дали си в едно малко село. Стига да имаш удоволствие от това, което извършваш, няма значение къде си направил своя кабинет, казва д-р Галя Нанкова.

А хората в Килифарево казват, че в последните години градчето им се променя, развива се. Става все по-предпочитано за живот от много млади семейства.

Двамата млади специалисти казват, че нито възможностите, нито място могат да бъдат пречка човек да сбъдне мечтите си, стига само да обича това, което прави и да вярва в успеха.

Репортер: Зорница Илиева

Източник: Българска национална телевизия

Вижте видеото по-долу

двама млади зъболекари
двама млади зъболекари