Защо д-р Анна Джуркова, ортодонт от Пловдив, превръща красива къща в Стария град в картинна галерия. Това научаваме от рубриката “Моето семейство” на БНР. Автор: Веселина Даковска. Тя ни среща с д-р Анна Джуркова и доц. Венцеслав Джурков.

Любовта към хората и медицината обединява един традиционен тандем, а любовта към живописта и изобразителното изкуство – това вече прави от семейство Джуркови нетрадиционна лекарска двойка.” – пише Веселина Даковска. И допълва:

“Д-р Анна Джуркова* е известен зъболекар ортодонт, а той – лекар гастроентеролог. И учудващо – в този разговор не се говори за красива усмивка или болести на стомаха. Говори се за изобразително изкуство. Защото това е тайната, която ги обединява, на която посвещават времето и енергията си в последните години. Те превръщат красива къща в Стария Пловдив в картинна галерия, в която излагат над 350 картини от български автори.”

Как д-р Джуркова стига до това решение

– Не е въпрос на решение. Това е нещо, което се случва бавно и постепенно – споделя тя – хваща те без да го усещаш, въпреки разума понякога. Дълго време ние учим – нашето семейство вечно се учи, явява се на конкурси, специалности. Изобщо през ум не ми е минавало изобразителното изкуство. Дори не познавах художниците. И може би в един момент, след толкова четене и натрупано професионално усъвършенстване, човек има нужда да обърне поглед някъде другаде. Този момент трябва да дойде, той може и никога да не дойде, но при мен се случи. Бях поканена от моя приятелка на изложба, харесах си една картина, не познавах дори художника. Доста се чудих, защото за мен бе странно да купувам картина, но я закупих.

Тя я поставя в кабинета си и установява, че той изглежда много по-свежо.

– След това станаха постепенно 10-15-20 картини. Размествах ги, смених им рамките, усетих че това ми носи голямо удовлетворение. Бяха картини на съвременни художници. Доста време измина – четох много за художниците, опитах се да вникна в техния свят. И това ме запали – откровена е тя.

– На 21 май миналата година галерията започва официално да работи. Тя е като музей и картините не се продават. Вътре има и реставрирани мебели, което е другото хоби на д-р Джуркова.

Чуйте целия разговор от звуковия файл

* Д-р Анна Джуркова е основател на АртДент, Пловдив. Завършва Факултета по Дентална Медицина в град Пловдив през 1985 г. Защитила е две специалности, първата е Детска стоматология през 1991 г., а през 2001 г. – Ортодонтия. Д-р Джуркова е дългогодишен преподавател във ФДМ. Автор е на над 20 научни статии в областта на Клиничната Ортодонтска практика. Основната тема върху която работи през годините е “Мекотъканни промени на лицевия профил при лечение на пациенти с и без вадене на постоянни зъби”. Източник: https://artdent.bg/