За нас: Стоматологичен свят излиза през 1997 г. Той е първото печатно издание в българския дентален бранш. Създател на категорията “вестник”. До 1997 г. са излизали само списания – „Зъболекарски преглед”, „Стоматология”.

Пътят на изданието

Изданието извървя труден път. Печатайки се първоначално на вестникарска. След това на офсетова. В последствие на хром мат хартия. От чернобелия до пълноцветния печат. По традиция се нарича вестник. Защото форматът му и неговото позиционирането е свързано с това наименование. Формат А-3, пълноцветен печат, 8 издания в годината, 16 страници. Разпространяваше се само чрез абонамент.

Днес то има своя страница и във фейсбук. (Dental World-Bulgaria) – @StomSviathttps://www.facebook.com/StomSviat

Огледало на съсловния живот

Изданието е огледало на съсловния живот на българските зъболекари през годините на т.нар. преход, Той е свързан с различните възгледи по отношение на въвеждането и реализирането на здравната реформа в стоматологията. Отразява и постепенното навлизане на иновациите, дошли от модерния свят. Приложени в българските дентални практики – в областта на имплантологията, пародонтологията. Приложението на лазера в денталната практика, съвременното ендодонтско лечение, оборудването и пр.

Тук се публикуват първите статии за приложението на имплатологията в ежедневната дентална практика (акад. Николай Попов). Обучението по пародонтология (проф. Марк Данан, Франция). Лицево-челюстната хирургия, ортогнатичната хирургия (доц. Антон Джоров). Естетиката, офис-избелването и много други. От 2002 г. започват и публикациите, свързани с принципите на управление на денталните практики. Ефективната комуникация зъболекар – пациент. Нарекохме тази гранична дисциплина, която не се изучава в денталните факултети, дентален мениджмънт.

Дентален мениджмънт – иноватори

За да обобщим опита в това направление, през 2011 г. издадохме първа част на сборника „Безценни съвети за управлението на вашата дентална практика”. През 2014 г. – втора част. По идея на “Стоматологичен свят” от 2009 г. се провежда конкурса “Мениджър на дентална практика”. От 2016 г. с ново наименование – “Дентален мениджър на годината” – бизнес награди за зъболекари “Адмира”. Организатор на конкурса е Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ).

Вече онлайн

От март 2020 г. изданието е онлайн – излиза на PDF. Разпространява се по електронен път. Сайтът dentalworldbg.com e първият новинарски, публицистичен и професионален сайт в денталния бранш в България.

Стоматологичен свят” има и своя фейсбук група “Сподели със “Стоматологичен свят”