Зъбите им паднаха. Това ли е поредното последствие от Covid-19?, задава въпроса си Ню Йорк Таймс.

При среща с коронавируса някои хора имат проблеми със зъбите и те се влошават, предполагат експерти

В началото на ноември 43-годишна американка от Ню Йорк забелязва, че има разклатен зъб, а на следващия ден зъбът й пада. Няма нито кръв, нито болка. Досега тя не е губила постоянен зъб.

Жената е преболедувала Covid-19 тази пролет и се е присъединила към онлайн група във Facebook за подкрепа на хора, срещнали се с болестта.

Сред членовете на тази група тя открива и други, които също описват изпадането на зъби, както и чувствителност на венците и посивяване на зъбите.

Основателката на страницата съобщава, че 12-годишният й син е загубил един от постоянните си зъби месеци, след като е боледувал леко от Covid-19. Той е имал нормални и здрави зъби без основно заболяване, според неговия ортодонт.

И други от групата са публикували данни за изпаднали зъби без кървене. Една жена е загубила зъб, докато яде сладолед, друга – докато използва конци за зъби.

Все още няма достатъчно доказателства, че инфекцията може да доведе до загуба на зъби

Все още няма достатъчно доказателства, че инфекцията може да доведе до загуба на зъби или свързани проблеми.

„Изпадането на зъбите без никаква кръв е необичайно, казва д-р Уилям У. Ли, президент и медицински директор на Фондация „Ангиогенеза“, която изучава здравето и заболяванията на кръвоносните съдове. Той прави предположение, че това може да се дължи на проблем с кръвоносните съдове във венците.

Обезпокоени от добре документираните ефекти на Covid върху кръвоносната система, както и симптоми като подути пръсти и косопад, някои подозират връзката му със загубата на зъби. Но зъболекари, позовавайки се на липсата на данни, са скептични, че Covid-19, сам по себе си, може да причини зъбни симптоми.

Според д-р Дейвид Окано, пародонтолог от Университета на Юта в Солт Лейк Сити „изключително рядко зъбите могат буквално да изпаднат от гнездата си“.

Съществуващи проблеми със зъбите могат да се влошат в резултат на Covid-19

Но съществуващи проблеми със зъбите могат да се влошат в резултат на Covid-19. Това добавя той, особено когато пациентите се възстановяват от остри инфекции и се борят с техните дългосрочни ефекти.“

Експерти обаче смятат, че лекарите и зъболекарите трябва да бъдат подготвени за такава възможност. Тъй като повече от 47% от възрастните на 30 или повече години имат някаква форма на пародонтит, вкл. инфекции и възпаление на венците и костите, които заобикалят зъбите. Това сочат данните на доклад от 2012 г. от центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

„Сега започваме да изследваме някои озадачаващи и понякога инвалидизиращи симптоми, от които пациентите страдат месеци, след като са се възстановили от Covid-19. Включително тези данни за проблеми със зъбите и загуба на зъби, казва д-р Уилям У. Ли.

„Новият коронавирус „обръща всичко с главата надолу“, свързвайки се с протеина ACE2, който е повсеместен в човешкото тяло. Той се намира не само в белите дробове, но и в нервните и ендотелните клетки. Следователно, казва д-р Ли, възможно е вирусът да е увредил кръвоносните съдове, които поддържат зъбите живи при преболедувалите от Covid-19. Това също може да обясни защо тези, които са загубили зъбите си, не изпитват болка.

Възможно е също така широко разпространеният имунен отговор, известен като цитокинова буря, да се проявява в устата.

„Ако дългосрочната реакция на Covid е в устата, това е защитен механизъм срещу вируса“. Това казва д-р Майкъл Шерер, протезист в Сонора, Калифорния. Други възпалителни заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет корелират със заболявания на венците при същите пациенти.

„Заболяванията на венците са много чувствителни към хипервъзпалителни реакции и Covid със сигурност попада в тази категория“, казва д-р Шерер.

Зъболекарите не са виждали много от тези случаи. Някои отхвърлят тези индивидуални твърдения. Но лекари като д-р Ли казват, че изненадите на Covid-19 изискват професията да внимава за неочаквани последици от болестта.

„Пациентите може да допринесат за нови открития“, казва той. Лекарите и зъболекарите трябва да си сътрудничат за разбирането на ефектите от дългосрочния Covid-19 върху зъбите.

Източник: The New York Times

Линк към оригиналната публикация