Американски зъболекар от Аляска е заснет как балансира върху ховърборд по време на процедура с пациент (който е бил под упойка) – става дума за екстракция на зъб. Той е изпратил видеокадри на хора извън денталната практика. Кадрите станаха част от широкомащабно дело срещу зъболекаря по обвинения в измама, присвояване и незаконни стоматологични действия, предават световните агенции.

На кадрите се вижда как 35-годишният Сет Лукхарт изважда зъб на пациент и същевременно стои на ховърборда. След това сваля своите ръкавици и вдига ръцете си.

Съдията от Висшия съд на Анкоридж, Аляска, Майкъл Уолвъртън осъди Лукхарт да излежи 20 години затвор с осем години прекъсване, се казва в изявлението. Това означава, че той ще лежи 12 години зад решетките. Също така той не може да практикува стоматология по време на 10-годишния си изпитателен срок. Лукхарт е бил обвинен през 2017 г. за престъпления, свързани с измама с медицинска помощ и незаконни стоматологични действия. Според прокурорите „35-годишният Лукхарт е извършвал упойки хиляди пъти без съгласието на пациенти извън обхвата на обучението и експертизата му, докато е крал пари от Medicaid и е присвоявал от шефовете си”.

Предвидено е отделно изслушване, за да се определи сумата, която Лукхарт измамно е получил и е присвоил от системата на Аляска Medicaid, съобщават от ведомството. Според тях прокурорите търсят 2,2 милиона долара.

Зъболекарят е осъден общо по 46 обвинения и трябва да започне да излежава присъдата си на 7 декември.

Вижте видеорепортаж по случая