Имат ли германските зъболекари отношение към темата за ваксинирането? На този въпрос се отговаря в една статия, публикувана в Дойче веле.

Темата е свързана с публичното обявяване от страна на германски медици против хигиенните правила по време на пандемията. Твърди се, че “те са малцинство сред лекарското съсловие в Германия. Но са много шумни и много опасни. Защото техните пациенти им вярват, а благодарение на професията си те се ползват и с доверието на обществото.”

Както припомня по този повод “Шпигел” – се казва още в материала – в Германия няма национално представително проучване за дела на лекарите, възприемащи пандемията скептично. Но по данни от лекарските организации, техният брой е най-малко трицифрено число. Само в Берлин от началото на пандемията има подадени повече от 250 жалби в този смисъл, касаещи 150 лекари. В 27 от случаите става въпрос за проява на недобросъвестност или за умишлено фалшифициране на удостоверения за неносене на маски, информира “Дойче Веле”.

“Тези скептици увреждат имиджа на професията”, казва пред изданието говорител на лекарската камара в Берлин. На същото мнение е и президентът на съсловната лекарска организация в Хамбург Педрам Емами, за когото е напълно неприемливо, че “колеги отричат опасността от вируса, който представлява сериозна опасност за здравето – особено за хората от рисковите групи, и същевременно е огромно предизвикателство за здравната система, особено когато подобни твърдения са лишени от всякаква аргументация”

Подобни случаи има и при германските зъболекари, но там те са по-редки, информира баварското радио BR. Както е добре известно, зъболекарите почти нямат отношение към темата за ваксинирането. Случаите са по-скоро изолирани и се отнасят до хора, работещи в зъболекарските кабинети, които отказват да се ваксинират срещу Ковид-19, уточнява изданието.

Цялата публикация можете да прочетете тук