Искане за за вписване на процедури с хиалуронови филъри и ботулинов токсин към стандарта за обща дентална медицина. Такова искане направи Асоциацията на денталните лекари, извършващи минимално инвазивни естетични лицеви корекции.

Д-р Христо Карачанов, зам.-председател на тази асоциация сподели във фейсбук:

Д-р Христо Карачанов
Д-р Христо Карачанов

“Сега е моментът да заявим нашите резонни искания за включването ни в списъка със специалисти, опълномощени да извършват корекции с хиалуронова киселина на устни и назолабиални гънки

От години насам малка група дерматолози се опитва да внуши в обществеността нашата некомпетентност, относно поставянето на хиалуронови филъри и ботулинов токсин. Ние, като ЛДМ сме сред квалифицираните кадри за извършването на тези манипулации. Факт, доказан в годините от нарастващият избор на пациентите ни към нас! На път сме да бъдем изолирани от тази нова за професията ни дейност. Само от комерсиални подбуди. Точно сега е моментът да се обединим и заявим нашите резонни искания за включването ни в списъка със специалисти, опълномощени да извършват корекции с хиалуронова киселина на устни и назолабиални гънки.

Към момента във всеки втори фризьорски салон се извършват описаните дейности

Към момента във всеки втори фризьорски салон се извършват описаните дейности в далеч по-големи мащаби. Дори на лаиците в областта е ясно, че за направата на перфектни устни и за възстановяването на височината на лицевите етажи е от първостепенно значение твърдата костна и зъбна основа, обект на нашата дейност! Денталният лекар е не само квалифициран за далеч по-сложни манипулации, а би трябвало да е длъжен да завърши хармонията на усмивката, започната от него с твърдите зъбни тъкани.

Станете членове на Българската асоциация на денталните лекари, извършващи минимално инвазивни естетични лицеви корекции

Апелирам към всички вас колеги, отделете няколко минути и станете членове на нашата асоциация. Към момента тя наброява над 300 члена. Всичко, което трябва да направите е да попълните формуляра, прикачен долу и да го изпратите на dr.h.karachanov@gmail.com.

Професията на ЛДМ е динамична и постоянно развиваща се. Ако до преди години имплантатното лечение беше новост за нея, то сега това са лицевите мекотъканни корекции. Нека не лишаваме себе си и бъдещото поколение ЛДМ от възможността да практикуват професията си гордо, с достойно възнаграждение! Отправям апел към д-р Николай Шарков и ръководството на БЗС, които в последните месеци се доказаха като компетентни и отговорни лица, да защитят лекарската ни гилдия и доброто ни име на професионалисти. Ние вярваме, че държавата, в която живеем и работим, няма да позволи единственият ни минус да бъде това, че сме посветили живота си на медицината. Работим в стерилна среда, поемаме всекидневна отговорност за живота и здравето на пациентите. Имаме легални фирми и плащаме съвестно данъците си!

Предложението на асоциацията е да се впишат споменатите дейности в стандарта по обща дентална медицина

Предложението на нашата асоциация е да се впишат споменатите дейности в стандарта по обща дентална медицина. Изучаването на такава материя не е включено към нито една медицинска специалност. Разчита се единствено на следдипломни квалификационни курсове, които могат да бъдат акредитирани и контролирани от БЗС .

Във фейсбук е публикувана и Петиция за искане на среща на УС на българската ДАЛРМИИП с УС на БЗС, относно вписване на процедури с хиалуронови филъри и ботулинов токсин към стандарта за обща дентална медицина“. Можете да се запознаете с нея тук.