Колко са ваксинираните до момента зъболекари срещу Ковид?

При лекарите процентът на ваксинираните е най-висок – между 80% и 90%, като това са общо 33 450 души. Зъболекарите са около 5000, а магистър-фармацевтите – 2700. Ваксинираните специалисти по здравни грижи са около 22 000.

Това съобщи на вчерашния брифинг на Националния оперативен щаб директорът на Ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

Според него в лечебните заведения е извършена основната част от ваксинациите (около 284 000), като при общо практикуващите лекари са 154 000.

Към момента в България са поставени най-много дози от ваксината Comirnaty на Pfizer/BioNTech – около 307 000.
От тази на Astra Zeneca са поставени около 240 000. На Moderna – около 71 000 дози.

В България до момента са поставени 620 375 дози от ваксините срещу COVID-19, като на 123 381 е поставена и втора доза. Само за последното денонощие са ваксинирани 15 000 души.

 Постигането на колективен имунитет, като се има предвид и броят на преболедувалите, има три сценария. 

„Първият сценарий е оптимистичен – постигане на колективен имунитет в края на месец юни. Реалистичен – постигане на колективен имунитет в края на месец юли и песимистичен сценарий – постигане на колективен имунитет в края на месец август. Кой сценарий ще бъде реализиран зависи от имунизационната политика и кампания на следващото правителство“. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Следващата седмица Министерството на здравеопазването ще даде насоки за прилагането на оксфордската ваксина и поставянето на втората доза от нея, след като в МЗ постъпят становищата на експертните съвети.  Проф. Ангелов припомни, че на заседание на здравните министри на ЕС страната ни е настояла за общоевропейско решение по този въпрос. От регулаторна гледна точка съотношението полза-риск остава положително, което означава, че ваксината може да се прилага.

Вижте видеото