Как да дезинфекцираме маски N95 за повторна употреба?

Изследователите намират нов начин!

Изправени пред пандемичен недостиг, изследователи комбинират топлина и влажност, за да дезинфекцират маските N95 за повторна употреба

Те са открили, че леко загряване на маски N95 при висока относителна влажност може да деактивира SARS-CoV-2 вируса, попаднал в маските. Това не влошава ефективността им.

Екип изследователи от Националната лаборатория за ускорители SLAC към Министерството на енергетиката, Станфордския университет и Медицинския клон на Университета в Тексас са използвали комбинация от умерена топлина и висока относителна влажност, за да дезинфекцират материал от маска N95.

Виж тук линк към SLAC

Екипът е съобщил резултатите си на 25 септември в списание ACS Nano.

Виж тук линк към публикацията

Изправени пред недостиг на маски в началото на тази година, изследователите са обмисляли редица начини за дезинфекцията им за повторна употреба. Включително ултравиолетова светлина, пари на водороден пероксид, автоклави и химически дезинфектанти. Проблемът е, че много от тези методи влошават способностите за филтриране на маските N95.

В новото проучване физикът от Станфорд Стивън Чу, вирусологът от Медицинския клон на Тексаския университет Скот Уивър и колегите им са насочили вниманието си към комбинация от топлина и влажност, за да обеззаразят маските.

Световният референтен център за нововъзникващи вируси и арбовируси има въведени мерки за биобезопасност за работа с най-заразните вируси. В центъра екипът първо е смесил партиди от вируса SARS-CoV-2 в течност, която имитира течностите, разпръскващи се от устата, когато кашляме, кихаме, пеем или просто дишаме. След това са напръскали капчици върху парче материал, използван в повечето маски N95, и са го оставили да изсъхне.

Накрая те са нагрели пробите при температура от 25 до 95 градуса по Целзий в продължение на 30 минути с относителна влажност до 100%. По-високата влажност и топлина значително намаляват количеството на вируса, който екипът открива върху маската. Допълнителни тестове разкриват, че ако стане прекалено горещо, може да се намали способността на материала да филтрира капчици, пренасящи вируси. Според екипа точната температура е 85 градуса по Целзий със 100% относителна влажност. Екипът не е открил и следа от SARS-CoV-2 след третирането на маските при тези условия.

Допълнителни резултати показват, че маските могат да бъдат обеззаразени и използвани повторно над 20 пъти.

Според Скот Уивър резултатите не са особено изненадващи. Изследователите отдавна знаят, че топлината и влажността са добри начини за инактивиране на вирусите. Досега обаче не е имало спешна нужда от подробен количествен анализ на обеззаразяването на маски.