Не се обсъжда налагането на нови ограничителни мерки

Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла – частни и държавни. Ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения. Ясни бързи и навременни, без никакво колебание“.  Това каза пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„От днес са осигурени 25 микробуса от системата на МВР, оборудвани с шофьори и втори човек в тях, обучен на първа долекарска помощ. Те са на директно подчинение на директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев“. Здравният министър уточни, че в системата на Спешна помощ ще бъдат включени и всички частни линейки. С тях министърът ще проведе разговор в понеделник.

Легла има достатъчно и в София, и в страната„, уточни здравният министър. 

Той беше категоричен, че със спирането на плановите операции не се прекъсва лечението на хората, а се приоритизира:

Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. Точно затова нямаме планов прием и планови операции. Няма да се колебая, няма да давам назад. Нито ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решение. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време за търсене на компромис! Действия сега и на момента от всички в системата – денонощно!“.   

По думите на министър Ангелов по Конституция всички болници са равни. Частните болници „трябва да си направят организацията така, че да лекуват не само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. След като частната болница има разрешение за извършване на дейност, ще си направят необходимата организация“.

Законова промяна е внесена, чакам решението на депутатите„, подчерта проф. Ангелов. Думите му са свързани с неговото предложение болници, които отказват да лекуват пациенти с Covid-19, да не бъдат финансирани със средства от НЗОК.

Министърът на здравеопазването заяви в предаването „Неделя 150“, че здравна криза не се бори с лобита. А с единство и очаква от депутатите да се обединят около това решение, за да бъде осигурено качествено и навременно лечение на гражданите:

„Богопомазани болници няма да има. Този номер няма да мине сега“, категоричен беше проф. Ангелов. Той добави, че всички държавни болници на територията на София вече са разкрили структури за лечение на пациенти с Covid-19:

Здравният министър подчерта, че консумативи има. Всичко е въпрос на организация в болничните заведения. Той уточни, че Националният кръвен център работи и през почивните дни, за да могат желаещите да дарят кръвна плазма – да имат възможност да го направят.

По думите на проф. Ангелов не се спазва стриктно т.нар. път на пациента, според който пациент със симптоми на Covid-19 трябва да бъде посетен и прегледан от личния му лекар. А след това състоянието му да бъда проследено с консултации по телефона.

Не се обсъжда налагането на нови ограничителни мерки, посочи още министър Костадин Ангелов.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Костадин Ангелов в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР