„Много е рано да се притесняваме за какъвто и да е нов щам на вируса. Това твърди проф. Георги Момеков по БНР. Той е председател на Българското научно дружество по фармация.

„Много е рано да се притесняваме за какъвто и да е нов щам на вируса. Просто той циркулира и Великобритания има ресурса бързо да направи детекция на подобен феномен. Варианти на вируса ще се появяват и на други географски ширини“. Така коментира новата мутация на коронавируса в „Преди всички“ по БНР проф. Георги Момеков.

„Вирусите често мутират, преминавайки през населението, защото всеки притежава специфичен имунитет. Имунитетът е причината за мутациите – вирусът търси начини да се разпространява. Но този нов щам на вируса, установен във Великобритания, засега не е показал големи промени в генния състав и. Мисля, че и с него ще се справим“, посочи в предаването „Преди всички“ и д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб. Той е и зам.-председател на Българския лекарския съюз.

Д-р Брънзалов не очаква този нов щам да предизвика по-тежки реакции и по-голяма смъртност.

По думите му ваксината на „Пфайзер“ би следвала да повлияе и на новия щам, защото с въвеждането на ваксините това е началото на края на пандемията, особено ако се ваксинира по-голяма част от населението.

„Ако има значителни мутации на вируса, ще се променят с времето и състава на ваксините, така както е с противогрипните ваксини.

Според ваксинационния план се започва с медиците на първа линия, които ще бъдат ваксинирани веднага след Коледните празници. Ще започнем с 5 000 души медици. С около 20 дни прозорец между двете дози ваксини.

След Нова година се очакват още 52 хиляди дози ваксини. С тях ще започне ваксиниране на по широк фронт“, каза още д-р Брънзалов.

Логистиката за ваксиниране е осигурена, посочи още д-р Брънзалов.

„На този етап всичко е супер преждевременно, ние даже не можем да потвърдим данните за по-бързото му разпространение, допълва проф. Георги Момеков.

Мутацията няма да засегне биологията на този вирус – бъдещето ще покаже, но сега не е необходимо да се паникьосваме.”

Относно това дали ваксините ще са ефикасни и за новата мутация, проф. Момеков поясни, че може част от имунния отговор да бъде неутрализиран. Но това няма глобално да повлияе на ефикасността на ваксината.

Проф. Момеков отговори, че засега няма да се ваксинира, тъй като има антитела. По думите му и двете ваксини имат висок процент ефикасност. Според специалиста ще се върнем към нормалността и ще преборим вируса в края на следващата година.
Още по темата в звуковия файл.

Източник: БНР