Национална програма за възстановяване на преболедувалите от COVID-19 ще бъде утвърдена докрая на месеца, обяви здравният министър.

„Планираме до края на месеца да утвърдим национална програма за възстановяване на преболедувалите COVID-19 граждани. Или, след разговори с НЗОК и съсловната организация, да създадем нова клинична пътека за долекуване и рехабилитация на хората с белодробни усложнения след прекаран COVID-19“. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представянето на „ПостКовид програмата за консултиране, долекуване и рехабилитация на пациенти, преболедували COVID-19“. Тя е разработена съвместно от УМБАЛ „Александровска“ и Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс

Гражданите ще могат да се възползват от програмата на двете болници безплатно. Специалисти на „Александровска“ ще проследяват дистанционно – чрез възможностите на телемедицината, настанените в болниците за рехабилитация пациенти. Записванията за консултации започват от 8-ми февруари.Не е задължително желаещите да са били пациенти на болница „Александровска“ или на друго лечебно заведение. Това обясни директорът на УМБАЛ проф. Борис Богов.

Разпространението на новия вариант на коронавируса у нас

Относно разпространението на новия вариант на коронавируса у нас министър Ангелов посочи, че до момента броят на категорично доказаните случаи на британския вариант чрез целогеномно секвениране е 33. Две от лечебните заведения в столицата вчера са докладвали, че между 30% и 50% от изследваните проби за COVID-19 са без S-антиген. Това ги прави съмнителни за новия вариант. „Всички такива проби се изпращат към НЦЗПБ за уточняване. Но факт е, че броят на съмнителните случаи се увеличава и трябва да бъдем с повишено внимание“, заяви здравният министър.   

София е вече в червената зона

В столицата се наблюдава плавно покачване на нивата на заболяемостта. София вече е в т. нар. „червена зона“ – със заболяемост от над 120 на 100 хил. население. Всички лечебни заведения в страната поддържат 20% свободен леглови фонд. Те имат готовност в рамките на 48 часа да разкрият легла за COVID-19, отговарящи на 50% от капацитета на съответното лечебно заведение, коментира министърът.

Източник: Министерство на здравеопазването