Нови мерки срещу коронавируса бяха обявени на прескоференция в Министерски съвет. Всички училища в страната при заболеваемост с коронавирус над 20% ще преминават в електронна среда, независимо от степента на образование, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Това съобщава БНР.

3816 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. Направените за последните 24 часа PCR тестове са 8826. Това сочат данните в Националната информационна система.

БНР съобщава още: “Обучението във висшите училища остава онлайн и след 12 ноември, с изключение на медицинските специалности, когато студентите имат практически занятия. Обсъжда се присъствено обучение и за други специалности, когато има практически занимания.

Все още се обсъжда дали т.нар. зелени коридори за възрастните хора да бъдат между 8 и 10, или между 14 и 16 часа.

Това ще бъде решено най-късно утре, 11 ноември, след провеждането на експертен съвет.

Обсъжда се „зелените коридори“ да важат и за хронично болни хора.

Нощните заведения остават затворени и след 12 ноември – до края на месеца.

Обсъжда се и вечерен час за всички останали заведения, но все още не е уточнено до колко часа да работят – до 23 или до 23:30 часа.

Обсъжда се дали гимназистите да продължат електронно обучението и след 12 ноември.

Обсъжда се също непълнолетните да могат да влизат в моловете само с възрастен придружител и това да важи за цяла България.

Заповедта на министъра за новите мерки срещу коронавируса ще влезе в сила от четвъртък, 12 ноември.

Източник: БНР