Осем от изследваните проби за новия щам на коронавируса са дали положителен резултат. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

„От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса 43 резултата вече са ясни. осем доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите – от частни лаборатории”. Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна. Той уточни, че новият щам се повлиява от ваксините, както и че при пациенти, при които е установен, се прилага същото лечение, познато до момента.

В отговор на журналистически въпрос за евентуална актуализация на мерките във връзка с установяването на новия щам у нас, министър Ангелов подчерта: „Резултатите, които постигнахме, са повод за гордост. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието – с учениците в началните класове, с детските градини и яслите. Сега ще се се концентрираме в секторите култура и спорт. Ще наблюдаваме тенденцията в рамките на 14 дни, за да можем да предприемем следващите стъпки”. „Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше,“ беше обнадежден проф. Ангелов.

Министърът изказа удовлетворение от проведената среща с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Това са Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. Както и с директорите на регионалните управления на образованието и дирекциите по социално подпомагане.

Министър Ангелов обясни, че се очаква ваксинирането във Фаза 1 в целия Район 3 от ваксинационния план да приключи към края на настоящия месец януари. Фаза 2 ще започне най-късно в началото на февруари. Здравният министър успокои, че всички необходими количества ваксини са осигурени, както са налични и дозите за предстоящата реимунизация.

Източник: Министерство на здравеопазването