Официална информация колко зъболекари са болни или прекарали Ковит-19 няма: ,,Зъболекарите са безсмъртни, не умират от Ковид 19, само от други болести“.

На въпрос във фейсбук групата „Зъболекари за промяна“: „Интересно, има ли позитивни на Ковид 19 колеги?“, отговорите сочат еднозначно – няма официална информация. Но има болни и прекарали Ковид 19 зъболекари. И че проблемът трябва да се освети. Зъболекарите са меко казано огорчени. Те са на предната линия, спазват и то отдавна всички мерки, свързани с дезинфекцията на денталните си практики. Още преди Ковид 19! На пазара са, търпят щети. Но никой не отчита това. И отбелязват с черен хумор: ,,Зъболекарите са безсмъртни, не умират от Ковид 19, само от други болести“

Ето какво споделят в постовете си част от българските зъболекари. Не им споменаваме имената, но цитираме дословно:

Аз съм позитивна. На 17.10 си направих тест, излезе позитивен. Не съм се заразила от кабинета, ако това ви притеснява.е.

 Аз съм доста добре, децата ми също, мъжът ми го минава тежко, но се надявам вече да върви към възстановяване.

 Стискам палци! Сестра ми също е болна, мъжа й и децата не засега.

Благодаря! Бързо възстановяване на сестра ти, да минава леко!

Трябва да се повтори теста, но ви благодаря, че бяхте честна да ни кажете, че не е от кабинета. Във вторник слушах проф. Генчо Начев. И той също го е изкарал, но сподели, че не се е заразил в болницата… Ние толкова дезинфекцираме в кабинетите… 

Според мен трябва да имаме информация за съсловието

И около мен има 4-ма. При едни леко, при други тежко.

Ако, не сме го „минали“ вече, нормално е да има, както и е нормално дори и от кабината да се прихване. Хубаво е да си помагаме в тази обстановка.

Когато съобщават по брифингите, ние сме в глава други медицински работници. Нула внимание към потенциално най-опасната за заразяване професия. Не е ли пълно НЕУВАЖЕНИЕ към нашия труд. Или както казва един колега:

,,Зъболекарите са безсмъртни, не умират от Ковид 19, само от други болести“

 Безсмъртни сме, явно затова не ни дадоха дори по една маска. За други лични предпазни средства да не говорим. Само оферти ни пращат ….

И това е обидно – да, но тук причината явно е друга. Според мен нашият съюз( БЗС) трябваше да е по-настоятелен. Слушах едно джипи в ефира на сутрешния блок. С 900 лв им се увеличили разходите за лични предпазни средства и дезинфектанти. Ами нашите с колко се увеличиха? Да не говорим за спекулата с маски и ръкавици.

Има доста колеги, но тези, за които аз знам, не могат да проследят откъде са се заразили. Карат го леко. Сестра ми също е болна. И го кара леко. Семейството й засега няма симптоми.

Аз го прекарах през лятото, а сега имаме 2 колежки с Ковид!

Колежка познавам, изкара Ковид. Но не се е заразила от пациент.

Аз познавам доста зъболекари и асистенти, които са го изкарали или го карат сега. Протича различно. Мисля, че всички ще го изкараме. Заразата вече е абсолютно неконтролируема.

Моля ви се….това е като трипера – всеки си трае, ако го пипне, за да не го сочат с пръст. 

Какво ти говори, че от БЗС казват, че са 2-3-ма? Несериозно е. Има колеги, които наистина си мислят, че няма болни зъболекари. Което е нелепо

 Говори ми, че нямат никаква информация. По-лошият прочит е, че не се интересуват и не им пука!

От нашата колегия в момента четирима са болни.

Интересно е как в чужбина медицинските лица са подложени на непрестанен конторол чрез най-популярните тестове и дали са положителни. Позавам хора, които на всички тестове дават отрицателен резултат. Но на тест за антитела вече са положителни. Това подлага на съмнение достоверноста на тези масови тестове за Ковид. Може би нещо в самата схема не е тестуването, диагностиката не е екзактна...