Очакваме през 2021 да произведем 2 милиарда дози ваксини, заяви изпълнителният директор на „Пфайзер“ Алберт Бурла по време на дискусия, организирана от депутатите от Европейската народна партия в Европарламента. Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ най-вероятно предпазва срещу мутациите на Covid-19, установени във Великобритания и Южна Африка. Това предава БНР.

Няколко основни теми бяха засегнати в дискусията. Темите за солидарността и сътрудничеството между страните членки доминираха посланията, които отправиха трима еврокомисари. Според всички тях безпрецедентната пандемия е доказала, че трябва да бъдем заедно и имаме бъдеще единствено като Обединена Европа. 

Алберт Бурла – изпълнителен директор на „Пфайзер“, които заедно с „Бионтех“ бяха първият тандем, получил одобрение за създадената от тях ваксина, обясни: 

Предпазва ли тази ваксина, която вече се поставя и в България, и срещу ново установените мутации на Covid-19:

„Изглежда, че има много голяма ефективност на ваксината на „Пфайзер“ и „Биотнех“ срещу вариантите на Covid-19, които са установени в Обединеното кралство и в Южна Африка. Това са много обнадеждаващи резултати, но ние трябва да направим още медицински изпитания. Мисля, че резултатите ще бъдат много добри“.

Друг сериозен проблем са доставките на достатъчни дози

За всички е ясно, че не са важни просто ваксините като медикамент, макар и това да е сериозно научно постижение, а процесът на ваксинация. С други думи – достатъчно дози за достатъчно хора:

„Очакваме, че тази година ще можем да произведем 2 милиарда дози срещу цел от 1,3 милиарда. Европейският съюз си осигури значително количество от тези дози. Европейските власти оказват натиск, за да доставим повече ваксини, но ние трябва да балансираме доставките по целия свят“.  

Предпазва ли ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ от пренасяне на вируса от вече имунизиран човек на друг, който не е бил инжектиран?

„Знаем от данните при животни, че има много висока защита от трансмисия на вируса, но все още не сме го доказали при хора“.  

Отговорът на този въпрос ще знаем през февруари, допълни Бурла.

 Колко дълго трае имунитетът на ваксината?

„Към момента от хората, които са ваксинирани преди шест или седем месеца, знаем, че те имат много висока защита срещу вируса. Сега трябва да изчакаме поне една година, след това – две. Добрата новина е, че ако установим понижаване на имунитета, с една инжекция ние може да подсилим имунитета“, отговори изпълнителният директор на „Пфайзер“. И още един много важен акцент – през първото тримесечие може би компанията ще има отговор на въпроса за имунизирането на деца. Към момента медикаментът на „Пфайзер“ е разрешен за употреба на хора на 16 и повече години, а в момента се правят клинични изпитания за възрастовата група между 12 и 16 години.

 Репортаж на Марта Младенова в предаването „Нещо повече“ на БНР можете да чуете от звуковия файл.