Очакван брой дози от ваксината на Oxford University/Astra Zeneca* срещу COVID-19 за месец февруари, обяви в сайта си Министерство на здравеопзването.

Очакваният брой дози от ваксината през месец февруари възлиза общо на 261 997. Вижте таблицата по-долу.

* Разрешение за употреба под условие в ЕС се очаква до края на седмицата.

Дата Количество

07.02.2021 г. 48 315

14.02.2021 г. 74 556

28.02.2021 г. 139 126

Общо 261 997

Инфомацията публикувана на сайта на МЗ звучи изненадващо на фона на

Обвиненията на Европейския съюз към Astra Zeneca

Днес AstraZeneca се защити от обвиненията, че не изпълнява плана за доставка на ваксини, предаде Нова телевизия. Англо-шведската компания спори с Европейския съюз за количествата, които ще бъдат доставени. Компанията казва, че общността е подписала договора си с тях късно, което не помага за дистрибуцията.

Изпълнителният директор на AstraZeneca отхвърли обвиненията, че компанията фаворизира Великобритания и не изпълнява договора си с Европа.

„Първите стъпки в борбата с COVID показаха някои позитивни страни, но също така е пълно с примери, в които международното сътрудничество не е добро”, коментира Паскал Сорио, изпълнителен директор на AstraZeneca.

Директорът на компанията припомни, че Лондон е подписал договора си за доставки с тях преди 6 месеца. Европейският съюз е сключил техният контракт преди 3 месеца. Това не било достатъчно време, за да се изгладят всички детайли.

„Мисля, че е коректно да кажа, че в глобален план трябваше да сме по-добре подготвени за пандемията. Има много примери за страхотно публично-частно партньорство в някои държави. Но това, което не проработи, е глобалното сътрудничество и по-високата готовност”, заяви Сорио“.

По последни данни ваксинирани в България срещу COVID-19 са вече 29 122 души. 

Как върви ваксинирането на денталните лекари у нас

По отношение на денталните лекари у нас припоняме, че вчера Българсата национална телевизия обяви: От Зъболекарския съюз отчитат, че половината от желаещите вече са ваксинирани.

„С доставката на новите ваксини се възобнови процесът на ваксинация. И се надявам, че първа фаза ще приключи в края на този или началото на следващия месец“, каза д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз.