Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК. Точката бе включена в дневния ред от законодателната програма за днес. За отстраняването му от поста гласуваха 149 депутати, а 26 се въздържаха, съобщават медиите.

Постъпилото предложение за решение за предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса беше внесено от народните представители Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев (“Продължаваме Промяната”), Александър Симидчиев (“Демократична България”) и Николай Благоев (“Български възход”). Това съобщи председателстващият заседанието Росен Желязков.

Народните представители се обединиха без възражения, че е налице системно неизпълнение на задълженията на управителя на НЗОК, определени от Закона за здравното осигуряване.Нарушен е и диалогът с Българския лекарски съюз.

„Управителят на НЗОК системно не изпълнява задълженията си“, отбеляза народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. Той допълни, че проф. Салчев едностранно интерпретира и поднася информация на Надзорния съвет на НЗОК, не дава възможност на БЛС да изпълнява законните си задължения.

Ангелов заяви, че трябва да се отпуши процесът. „Винаги можем да работим заедно в интерес на българските пациенти“, обърна се той към проф. Салчев.

“Нарушен диалог има, когато едната от страните не желае да говори. Няма системни нарушения. През цялото време съм се стремял да спазвам законите и нормативните уредби. Човек, когато работи – греши, но да ме обвиняват за системни нарушения – не бих го приел. Горд съм и ще си тръгна гордо, защото оставям една работеща институция”, посочи Салчев.

парламентът прекрати предсрочно