Цените на денталните услуги, покрити от НЗОК, ще бъдат увеличени с 10% от 1 септември. Без протезите и високоспециализираните дейности.

Парите са от резерва на касата, поясни д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз. Той гостуваше в студиото „Директно“ на BGONAIR. „От март до 1 септември всички договорни партньори на НЗОК получават и ще продължават да получават 85% от средната заработка за януари. Ако тя не е достатъчна, средната заработка за 2 месеца заедно – февруари и март. За да се задържи денталната помощ жива“ – каза той.

От BGONAIR уточняват, че икономическите трудности, причинени от пандемията, оказаха влияние на денталната помощ у нас, а тези 10% са предназначени за стабилизиране на сектора.

Сега всички зъболекари работят, твърди д-р Шарков. Ако някои не работят, то не е заради пандемията, а заради отпуск.

На въпрос на водещия: Има ли такива кабинети, които след затварянето в началото на ковид кризата, повече никога не отвориха, д-р Шарков отговори:

Не, ние нямаме сведения за такива кабинети. Освен тези 85% – работиш малко, работиш средно – а ако работиш много, ще си получиш пълната сумата, тези 85% ти държат кабинета жив. Зъболекарите могат да се възползват и от други мерки. Първата – за малкия и среден бизнес, където еднократната помощ е до 10 000 лв. Доколкото знам доста колеги са кандидатствали. Другата мярка е 60/40 – за тези, които не работят с касата.

Цялото интервю можете да гледате тук