Почти пълен локдаун: предлагат преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли.

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов, съобщи Нова телевизия.

Почти пълен локдаун

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до март 2021 година,  преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, вкл. частни тържества.

Предлага се още удължаване на забраната за посещения в заведения, барове, клубове. Да се преустанови работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят само до домовете. Да се преустанови работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на министерски съвет”, обяви здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

Източник: Нова телевизия

Пълен видео запис на брифинга

Нови мерки
Нови мерки