ПП „Продължаваме промяната“ против продажбата на Стоматологичната поликлиника в Смолян

Стоматологичната поликлиника в Смолян ОТНОВО е предвидена за ПРОДАЖБА от общината❗️

От екипа на “Продължаваме Промяната – Смолян” сме твърдо ПРОТИВ!

Три причини защо “Стоматологията” НЕ трябва да бъде продадена:

➡️ Стоматологията е една от малкото причини, които все още връщат млади специалисти в региона

➡️ Стоматологията не е просто сграда, а екосистема от дентални специалисти, хирурзи, рентгени, услуги

➡️ Стоматологията осигурява достъп до дентални услуги на много родопчани

Имаме съмнения, които скоро ще споделим, заедно с повече детайли. ❗️ Изпратихме въпроси относно предвидената продажба до кмета на община Смолян – г-н Мелемов

Официална позиция на Продължаваме Промяната – Смолян гласи:

От екипа на ПП „Продължаваме промяната“ – Смолян искаме да изразим дълбокото си притеснение, касаещо планираната продажба на сградата, позната на всички като Стоматологичната поликлиника.

Сградата е известна с това, че дава възможност на много млади дентални специалисти за добър кариерен старт, чрез вече съществуващата апаратура и помещения. През последните години се наблюдава сравнително засилен интерес на младото местно население към стоматологията. Въпреки това, в началния стадий на професионалното си развитие в сектора, е изключително трудно за завършилите дентална медицина да набавят подходящата апаратура и помещения, отговарящи на определени изисквания.

Ето защо Стоматологичната поликлиника е с обществено значение както за професионалистите, които работят там, така и за всички граждани, които се възползват от техните услуги. Макар че Общиснкият съвет вече веднъж гласува против продажбата на сградата в Смолян, подобно предложение, касаещо обекта отново намери място в бюджета на Община Смолян за 2022 г.

Предвид сериозния демографски проблем в област Смолян, от ПП смятаме, че евентуалната продажба на Стоматологичната поликлиника само би задълбочила обезлюдяването в региона. И би принудила доста новозавършили дентални специалисти да потърсят пътя си в други градове, предлагащи по-благоприятни условия за развитие в сферата. Въпреки кризисните обстоятелства, които рефлектират в глобални мащаби, от ПП-Смолян влагаме всичките си усилия в икономическото и демографско развитие на областта.

В този ред на мисли, заявяваме твърдо, че сме абсолютно против продажбата на сградата, в която е поместена Стоматологичната поликлиника. Смятаме, че този обект е един от малкото, които все още връщат млади специалисти в региона.

Повече информация за проектобюджета на Община Смолян за 2022г. може да откриете тук: https://www.smolyan.bg/bg/menu/content/3890

Апелираме към всеки гражданин на Община Смолян да се запознае обстойно с проекта и да сигнализира за забелязани нередности, като въпросната продажба.

Поздрави,Екипът на ПП-Смолян