Приложение за оказване на първа помощ в критични ситуации пусна Българският червен кръст. То е ново и безплатно Много лесно е за достъп и полезно с информация. Достъпно е в Google Play с името „БЧК Първа Помощ“ и може да се използва от потребители на мобилни телефони с Android. Информацията е на БНР-

Заложени са 15 критични ситуации, в които нагледно са представени лесните стъпки за справяне с тях. Те са свързани с алергии, клинична смърт, задавяне, изгаряне, инсулт или инфаркт, съобщи Десислава Тодорова от БМЧК – Бургас:

Потребителите на това приложение ще могат да оказват спешна помощ при нараняване на главата, рани, травми на гръбнака, травми на кости или стави, при хипогликемия и шок. Налична е и информация за това как да се премести пострадал човек, как да се спре кръвотечение и как да се действа, когато има човек в безсъзнание. Най–важното е в критична ситуация е да запазим спокойствие, да се погрижим за собствената си безопасност и да действаме в помощ на пострадалия, като своевременно потърсим и помощ на тел. 112.“

Българският червен кръст пояснява, че приложението е разработено безвъзмездно от доброволеца и IT специалист Георги Тенев. Дарено е на БЧК за безплатно ползване от всички. Как да окажем първа долекарска помощ при различни животозастрашаващи ситуации? Вече можете да видите в клиповете по Първа помощ с участието на известни български артисти. 

Приложение „БЧК Първа помощ“ може да се използва и в зони без Интернет. След изтеглянето му, клиповете с насоки за оказване на първа помощ са достъпни за гледане още със стартирането, дори без налична интернет връзка.

Може да го намерите в Google Play с думите: БЧК Първа Помощ

или на линк:https://play.google.com/store/apps/details?id=bg.redcross.first_aid_app.

Повече може да чуете в звуковия файл: