Проф. Ангелов: Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки.

Това съобщи на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър.

Излекуваните за последното денонощие са два пъти повече от новите случаи.

На седмична база ситуацията е същата – съответно 10 454 към 5170.

По отношение на заетостта на болничните легла на национална база – 32% са заети леглата за неусложнени пациенти. 47 на сто е заетостта с пациенти в усложнено състояние.

Медиците с положителни тестове – 9045 от началото на епидемията. Активните случаи към момента са 2833, от които в лечебни заведения са 117, в интензивни структури – 7 души.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни от своя страна, че заради празниците Европейският център за контрол на заболяванията не публикува данни за този период заради липсата на точност. „На базата на това, с което разполагаме като данни, България продължава да се води официално на 24-то място по заболяемост в ЕС. И на 5-о на Балканския полуостров. Съответно по отношение на смъртността – на 3-о място в ЕС“, съобщи доц. Кунчев. 

У нас Кърджали, Разград и Габрово са трите области с най-ниска заболеваемост – под 120 на 100 000.

С най-висока са Враца, Русе и Варна.

Най-свой ред председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов посочи, че към момента ваксинираните в страната са около 7900 при много добра организация: „Към момента нямаме информация за странични влияния. Ако има такива, ще ви информираме“. 

Проф. Ангелов заяви още: „Ще обявим резултата от мерките в средата на януари, както сме обещали“

Проф. Ангелов съобщи още, че в понеделник предстои среща с образователния министър Красимир Вълчев, за да бъде уточнено кога по-големите ученици ще се върнат в училище.

По отношение на ваксините проф. Ангелов заяви, че скоро ще има данни за новите доставки на ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и на „Модерна“. Създадена е логистика и организация за доставка и поставяне на ваксината на „Модерна“, одобрена вчера от Еврокомисията. Вероятно тя ще бъде доставена следващата седмица.

До края на тази седмица ще бъде пуснато и мобилно приложение за лекари с информация за ваксините. То ще бъде достъпно и за граждани.

Източник: Българско национално радио