Проф. Илко Гетов: „Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца.  Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 

В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. 

Проф. Илко Гетов поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания

В предаването „Неделя 150“ проф. Илко Гетов допълни: 

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се създава след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Защото в такъв период са наблюдавани лицата, които са имунизирани със съответните две ваксини. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за да се установи нивото на защита.

 Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“. 

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“. 

Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“. 

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина: 

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“. 

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно. 

Интервюто с проф. Илко Гетов можете да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР