Проф. Мира Кожухарова: Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка. Към момента няма точни научни данни, че новите щамове на коронавирус се разпространяват по-лесно, коментира епидемиологът проф. в „Денят започва“ по БНТ.

Пандемията следва своя естествен ход, който при всички епидемии досега се е изразявал в няколко последователни вълни.

„Не виждам никакви основания за отново раздухване на паника сред хората“, каза проф. Мира Кожухарова.

Към момента няма информация от болниците в България, пък и в другите страни, че вирусът става по-опасен. Става дума за едно остро респираторно заболяване, което е ново за хората, заради това се разпространява като пандемия, която ще следва своя естествен ход, но в това няма нищо страшно. Човечеството се е срещало с пандемии и е оживявало, обясни проф. Кожухарова.

С пандемията не можем да се справим, в смисъл да я ликвидираме.

„Неразумно е да се плаши обществото като цяло. Общо взето по време на епидемия от дихателна инфекция е важно да концентрираме нашите обръщения към хората, които са изложени на висок риск от тежко заболяване и от смърт“, каза Проф. Мира Кожухарова.

В България е предостатъчно това, което се прави по отношение на мерките срещу коронавирус. Радвам се, че започва и присъственото обучение на учениците. Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка, коментира още тя.

Фактът, че пандемията продължава да се разпространява, че приключи трета вълна в Испания, а в други страни предстои, показва, че мерките могат да бъдат частично ефективни и те са полезни по отношение на рисковите хора. По отношение на цялото общество ползва няма“, каза проф. Кожухарова.

Трябва по-умерено да се говори и тогава хората повече ще ни вярват. Думата „спазване“, „дисциплина“ вече ми идва прекалено много, споделя тя.

Вижте видеото по-долу