Сертификатът за ваксинация срещу Ковид и функционалността на електронното здравно досие бяха представени от здравния министър. Това предаде Нова телевизия.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19 и функционалността на електронното здравно досие. Документът се връчва на имунизирания при поставяне на втората доза от препарата.

В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани и на кирилица и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код. Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

„Важно е, че електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият от тях е чрез електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да получат сертификата от личните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие”, обясни министър Ангелов.

Той посочи още, че на сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. За да не се допускат злоупотреби, министърът беше категоричен, че са направени няколко системи за сигурност. 

В медицинското досие ще са посочени и прегледите при дентален лекар

В медицинското досие ще има данни за направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19. Достъпът до него също ще става чрез електронен подпис. В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др.

Относно електронното направление министърът каза, че ще бъде надградено в края на март. Така ще е възможно издаването му за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

Проф. Ангелов заяви, че националната здравна информационна система е приоритет. Тя ще бъде надграждана и към нея ще се добавят протоколите за скъпоструващите лечения, както и направленията за специалист.

Източник: Нова Телевизия

Цялото представяне, видео и снимки можете да гледате тук