Споделено във фейса: Нито шлемът, нито маската ни пази:

Публикуваме една дискусия във фейса. Повдигната е от зъболекар, който заявява: Колеги, не знам за вашия опит, но според мен, нито шлема, нито маската ви пази. Аз се заразих от пациент, въпреки шлема и маската, с които работя.

Споделено

Колеги, не знам за вашия опит, но според мен, нито шлема, нито маската ви пази. Аз се заразих от пациент, въпреки шлема и маската, с които работя. Нищо не ни пази от облака, който върви от турбината и скалера. Единственият начин е да не се работи. Затворете кабинетите, ако е възможно. За много от вас, които работят с касата, държавата е позволила да пускате по 1-2 листа на месец и касата да ви дава 85% от януарския оборот. Никой няма да ви се сърди. Аз не се сърдя, че си го изработвам и не вземам тези помощи. Който се чувства слаб и има заболявания, е редно да получава някакви помощи. Въпреки че съм на 32 и дори няколко часа преди първите симптоми тичах 5 километра – миналия понеделник почнаха температура, кашлица, сатурацията ми падна до 94-95 и пулса стана 180-190. И това беше 3-4 дена. В носоглътката имах усещане за чуждо тяло и едва преглъщаш. И затова не можех да заспя. Вече се оправих, но още не знам, кога ще мога да работя по същия начин като преди и колко време ще трябва. Може да споделите.

Споделено

 • Заразих се преди около 3 седмици, най-вероятно от пациент. Две седмици се лекувах вкъщи. На около 6-я ден се чувствах вече добре. На 15-я ден след началото на симптомите започнах да работя както до преди това. Относно затварянето – мисля, че всеки може да прецени сам за себе си, кога за колко време и дали да затвори.
 • Имах нужда да чуя точно това. Дано и други колеги да споделят и те ли са се върнали веднага към нормален живот след 14-ти ден?
 • Като цяло не протече много зле при мен. Просто за около 4 дни бях като премазан с валяк и дори чашата с вода ми тежеше. Температура между 37.3 и 38.3, но втрисането то беше като за 43.3.  След като това отмина, дойде липсата на вкус и мирис, заради която дъвчех „найлон“ в различна консистенция и различен цвят. 
 • Успех с лечението. Аз пета седмица се влача още след ковид и не мога да започна работа на пълни обороти. Много гаден вирус, с много последствия
 •  Възможно е да е така още няколко месеца особено при дълъг ковид

Споделено

 • Вижте – за някои колеги 85% може да са едни добри пари, но за мен са точно 850 лв. С тези пари просто няма как да живея. Сама съм. Няма кой да ми помага финансово пък и лятото профуках всичките си спестявания защото се преместих в нов дом. Наложи се да му се прави ремонт от А до Я /защото дъщеря ми и зет ми се местят в жилището където живеех до сега/. И тъй като се преместих началото на месеца, започнах от нулата и ми трябват пари, за да живея, да се храня, да си плащам сметките, като доста от тях позарязах покрай ремонта. Така че аз ще си работя

Споделено: Нали нямаше вирус?

Нали нямаше вирус колега? Дори ми се смеехте, когато пишех за това

 • Никога не съм казвал така. Просто март и април бяха пресилени мерките според мен и се преиграваше с кппта и маски навън, затворени паркове и планини. Ти си с най-силна екипировка от всички. Предпази ли се, ми е интересно? Целта ми е всички да разберат, че нищо не ни пази на работното място
 • Напротив, дори се смеехте как работя като мумия и на всичко останало като допълнителни мерки…няма лошо- Не знам само защо човек тябва да го види на собствен гръб. Бъдете жив и здрав, дано го изкарате леко. Сатурация 95 е песен, даже норма. Пазят много неща, но не се работи финна работа, опакован като космонавт. В ковида е друго и пак е яко. Зор.
 • Тъй като имунитетът ми е временен, това облекло, което ползваш, пази ли на 90 плюс процента? Заразявал ли си се от пациент?
 • Аз съм се заразявал от пациент и съм лежал един месец в болница. И инжекции в главата. На всичкото отгоре не се знаеше дали ще виждам…. Преди няколко години. До преди това и аз се смеех и бях безсмъртен!

Изводът е, че и с костюма, ако пациентът 2 часа седи в кабинета – няма да ни пропусне

 • Изводът е, че и с костюма, ако пациентът 2 часа седи в кабинета – няма да ни пропусне?
 • Колега, хирургична и шлем няма как да ви предпази…Хората даже и аз бачкаме с костюм върху него още един, маска ффп3, отгоре хирургична и отгоре боне, очила и шлем на пусната нонстоп аспирация над мен. И пак не съм сигурен на 100%… Естествено че хирургичната няма как да предпази независимо от наличието на шлем
 • Мога ли да попитам с каква маска бяхте и знаехте ли, че пациентът има ковид и каква манипулация извършвахте, когато предполагате, че сте се запазили? Желая ви бързо напълно възстановяване 
 • Не, не знаех. Маската е най-обикновена, но шлемът е плътен и покрива всичко до косата. На другия ден разбрах, че е имала температура

Пожелавам ви бързо и безостатъчно възстановяване

 • Колега, пожелавам ви бързо и безостатъчно възстановяване. За съжаление може би сме най-уязвимите
 • Аз ползвам обикновена маска и шлем, с нормално работно облекло. В момента отвсякъде може да го хванем. Мъжът ми го докара у нас вируса. Той е инженер, в детската градина имаше положителна учителка при дъщеря ми. Така че в случая при нас не е от моята работа.
 • Колеги, някой правил ли си е тест за антитела? След преболедуване или профилактично? Интересно ми е какви резултати получихте?
 •  Профилактично си правих теста. Нямам антитела

Споделено: Имам вяра

Хората с гумени лодки преплуваха буйно море за да търсят спасение от войната. Ще работя докато ме търсят пациентите. Ще спра, когато няма кого да лекувам. Имам вяра.