Предстои да приемем Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г. в България за периода 2021-2026 г. Този ангажимент пое днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той присъства на заседание на Националния координационен съвет на програмата, съобщават от пресслужбата на здравното министерство

„Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г. в България е една от най-устойчивите в сферата на здравеопазването. Тя дава изключително добри резултати по отношение денталното здраве на децата. Нашата цел е програмата, а това означава и резултатите от нея, да бъдат устойчиви. За целта работим в посока през следващите 5 години тази програма да бъде продължена и надградена“, посочи министър Ангелов.

„Тази програма е устойчива, тъй като се субсидира не от фондове, а от държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. Подобни програми за профилактика на оралните заболявания има единствено в Скандинавските страни“. Това посочи председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

До момента Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8 г. възраст, която се провежда в рамките на Националната програма, е обхванала повече от 130 000 деца в цяла България. Извършено е силанизиране на над 457 хил. зъба. През 2019 г. са поставени силанти на 15 258 деца.

Министерството на здравеопазването е сключило договор за изпълнение на дейностите по програмата за 2020 г.. До седмица ще започне практическото извършване на силанизирането. Повече информация, вкл. и за лекарите, които поставят силанти, можете да получите на страницата на програмата:

https://www.oralnaprofilaktika.bg/