Ваксинираните зъболекари в страната са 3%. Но ситуациата е динамична. Това стана ясно от проведения днес брифинг в Министерски съвет на Националния оперативен щаб.

46% са ваксинираните лекари, 23% сестри, болничен персонал – около 19%. Ваксинираните зъболекари са 3%, фармацевти и други – около 7%. Повечето от ваксинираните са мъже63%, процентът на жените е 37. Тези данни изнесе председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Той подчерта, че няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19,

Така нареченият английски щам на коронавируса вече е в България

“Така нареченият английски щам на коронавируса вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория”. Информацията бе на директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов по време на седмичния брифинг.

“Още в края на ноември дадохме първите четири проби от българи, завърнали се от Англия, за секвенции в централната лаборатория на проф. Кантарджиев” поясни той

„Макар и все още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова трябва да бъдем много по-внимателни и да спазваме мерките”, предупреди проф. Асен Балтов.

На всички е ясно, че надеждата е във ваксините

“Това, което очакваме като доставка следващата седмица, по информацията на Pfizer, са 14 040 дози ваксина, като те ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица. Остава още една част от 2500 ваксини, които допълнително ще бъдат компенсирани февруари”. Това заяви директорът на ИАЛ Богдан Кирилов на брифинга на НОЩ.

Забавянето в доставката се наложи заради модифициране на производствения процес от страна на производителя. Целта е да се увеличи производството на ваксини и от март да има по-големи доставки. До края на март от производителя “Модерна” се очакват 24 хиляди дози, а след това още 3600 дози, каза още директорът на ИАЛ.

На всички е ясно, че надеждата е във ваксините, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. По предварителни данни с ваксините, които ще дойдат до края на годината, ще могат да бъдат ваксинирани над 5,8 млн. български граждани, подчерта той.