Възможност за намаляване риска от тежко протичане на инфекция от Ковид-19 преди и след хоспитализиране

Автор: доц. Влади Василев Манев, дм

Автор: доц. Влади Василев Манев, дм

Прескрипцията, която би дала възможност за намаляване риска от тежко протичане на инфекция от Ковид-19 преди и след хоспитализиране, е разработена на основание следните установени факти:

1. Според ново проучване, ръководено от изследователи от Медицинския факултет на Университета в Мериленд (UMSOM) САЩ: „Хоспитализирани пациенти с COVID-19, които приемат ежедневно ниски дози аспирин за защита срещу сърдечно-съдови заболявания, имат значително по-нисък риск от усложнения и смърт. В сравнение с тези, които не приемат аспирин. Приемащите аспирин по-рядко се налага да бъдат настанени в отделението за интензивно лечение (ICU) или свързани с апаратурна вентилация. И в по-голяма степен оцеляват в сравнение с хоспитализираните пациенти, които не са приемали аспирин.”  Изследователите са установили, че употребата на аспирин е свързана с 44% намаление на риска от поставяне на апаратна  вентилация, 43% намаление на риска от прием в интензивно отделение. И най-важното – с 47%  е намалял рискът от смърт в болница в сравнение с тези, които не са приемали аспирин 

« (1) (Aspirin Use Significantly Reduces Risk of Death in Hospitalized COVID-19 Patients By UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE OCTOBER 25, 2020DOI: 10.1213/ANE.0000000000005292 )

2. Преди няколко десетилетия /1974-1977 г./ по наша идея и инициатива  се проведе изследване в Института по вирусология при БАН. Установи  се, че една фракция от Прополисовия спиртен извлек има над 95% вируциден /убива /ефект срещу РНК вирусите при грип А1. Резултатите от изследването са патентовани.                                            

Ковид-19 също е РНК вирус като грипния вирус А1 и е възможно  да се окаже, че прополисът има същия вируциден ефект.

3. От векове е известно благоприятното укрепващо влияние върху защитните сили на организма на съставките  в  Тибетската  рецепта с мед, лимони и определен брой цели скилидки чесън. 

Технология  на  приговяне на прескрипцията:

Стъклен съд с ПЧЕЛЕН МЕД  1 кг се оставя на водна баня на 45С-50С/. Тази температура е поносима от кожата /  Прибавят се и се разбъркват до 10 минути следните съставки  :

1. Предварително се разтварят  в 30 мл. вода 1/една / опаковка от 20 табл.х 0,5 гр. АСПИРИН. До 5-6 мин. таблетките се разтварят и се отделя вехикулума  в утайката и се екстрахира аспиринът. Прибавя се към меда разтворения аспирин /без утайката/. Разбърква се за 3-4 мин. на водна баня /45-50С / до 5 мин.                                                                                    

2. Прибавя се 10 мл Прополисов 30% спиртен извлек .Разбърква  се 2-3 мин.

3. Охлажда се съда с меда и се прибавят още: 1. Сока от три лимона. Разбърква се  1-2 мин . 

2. Прибавят се обелени цели  8-10 скилидки чесън.

Сместта се съхранява в хладилник на 8 С.

Начин на употреба: 1.Профилактично /до 1 месец след съмителен контакт се приема два пъти х 1 чаена лъжичка след ядене при задържане в устата поне 2-3 мин. с бавно гълтане!  

2. При възникване на симптоматика на дискомфорт, болки в гърлото, кашлица и друга симптоматика, съмнителна за Covid-19.  Приема се 3 пъти х 1 чаена  лъжичка или 2 пъти х 1 до 3 х 1 супена лъжица /при хора с наднормено тегло/ след хранене и при задържане устата и бавно преглъщане. Това се прави за вторична профилактика преди евентуално постъпване в болнично заведение.

Ежедневно може още да се ползват: 1. Прополисов спиртен извлек шпрее за гърло /5-6 пъти дневно. Има в аптeките готови фирмени препарати за впръскване с прополис. Винаги носете в себе си и впръсквайте в гърлото 4-5 пъти, както  и  след всеки по-продължителен разговор с хора, както и при дисконфорт в гърлото и дори при гъделичкане. 2. Инхалации при наличие на хрема и дискомфорт или болки  в гърлото. Правят се инхалациите преди лягане с домашен ел. инхалатор като върху мрежата за парата се поставя хартиено пликче с лайка и се накапват 4-5 капки етерични масла от Чаено дърво и/или прополис и се диша поне 4-5 мин.                                                                   

Целта е: Ако може да се убие или потисне вируса, когато  още е в ГЪРЛОТО. Настоящата прескрипция има само препоръчителен характер .Приложима е в случаите, когато няма противопоказания за прием на аспирин. /ацетилсалицилова киселина /

Противопоказания: Диабет, непоносимост или алергия към някои от съставките.